Ministerie van Defensie

Bom in Wassenaar

Britse 250-Ponder in Wassenaar tot ontploffing gebracht

26-07-2001

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vanmiddag om twee uur in Wassenaar een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De bom, een zogenaamde 250-ponder, werd vorige week vrijdag bij graafwerkzaamheden gevonden in de achtertuin van een villa. Het explosief is vandaag eerst 600 meter verplaatst naar een gebied, waar de bom aansluitend onder strenge veiligheidsmaaatregelen gecontroleerd tot ontploffing kon worden gebracht.

Na de ontdekking vorige week, werd de bom door de te hulp geroepen EOD van een laag zand voorzien in afwachting van verdere stappen. De gemeente Wassenaar kreeg van de EOD de keus uit twee opties: of de op scherp staande bom ter plekke van de ontsteking ontdoen, of de bom verplaatsen naar een terrein waar het projectiel kon worden vernietigd. Gezien de impact van de veiligheidsmaatregelen koos de gemeente voor het verplaatsen van de bom.

"We hebben de bom in de achtertuin weer blootgelegd en verplaatst. Op de locatie waar vernietiging zou plaatsvinden werd een flinke kuil gegraven. De bom ging er in, voorzien van een springlading en afgedekt met vijftig kuub zand," legt kapitein Karel Zwiggelaar van de EOD uit. "De operatie begon nadat de gemeente alle veiligheidsmaatregelen had uitgevoerd. In een straal van 325 meter mocht niemand zijn huis uit en in een straal van 115 meter mocht niemand zich meer op straat vertonen. De drukke N44 werd gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer. Om precies twee minuten over twee vond de detonatie plaats. Hij was van Engelse makelij met één ontsteker van een ons bekende constructie. Er was niets abnormaals mee," besluit kapitein Zwiggelaar.

De Engelsen hebben aan het eind van de Tweede Wereldoorlog regelmatig bommen in de directe omgeving van Wassenaar gegooid omdat daar in de bossen lanceerinstallaties voor V2´s waren opgesteld. Met de gevreesde V2-raketten bestookten de Duitsers Londen. (Foto: Peter Wiezoreck)

Zoekwoorden:

Deel: ' Britse 250-Ponder in Wassenaar tot ontploffing gebracht '
Lees ook