Pax Christi Nederland

Britse kardinaal Hume niet betrokken bij vrijlating Pinochet

De Engelse kardinaal Hume heeft iedere betrokkenheid ontkend bij "discrete stappen" door de RK Kerk in Chili om de vrijlating te bewerkstelligen van generaal Pinochet. De geruchten kwamen in de wereld nadat de Chileense kardinaal Jorge Medina Estévez in een interview in de Chileense krant La Cuarta had gezegd dat er "discussies" gaande waren "op ieder niveau over deze affaire" en dat hij hoopte "op een positief resultaat".

Kardinaal Medina is prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Sacramenten en de Eredienst en staat bekend als iemand die Pinochet is toegenegen. Vanuit de Britse nuntiatuur is verklaard dat ook daar niets bekend is over zulke discussies, maar de nuntius in Chili, mgr. Piero Biggio, heeft gerapporteerd dat Pinochet op grond van diplomatieke immuniteit terug zou moeten naar Chili. Pax Christi Nederland heeft, samen met andere nationale secties van de internationale katholieke vredesbeweging al eerder nadrukkelijk ingestemd met de arrestatie en berechting van de oud-dictator.

Pax Christi Nederland deed dat eind oktober ook samen met o.m. Justitia et Pax en een aantal missionaire organisaties. Pax Christi verwerpt het argument van de diplomatieke immuniteit. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de afgelopen decennia zelf de universaliteit van de mensenrechten een steeds grotere nadruk gegeven, vandaar dat de vervolging van schendingen van mensenrechten door Pax Christi steeds minder als een nationale aangelegenheid wordt beschouwd. Juist in omstandigheden dat de nationale rechtsgang door wat voor interne omstandigheden ook te weinig kans maakt, acht Pax Christi het van het grootste belang dat de internationale gemeenschap, i.c. andere landen of een internationaal gerechtshof, deze verantwoordelijkheid dan wel nemen. Het is helaas nog niet mogelijk, maar wel wenselijk dat de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet voor een internationaal strafhof zou kunnen worden berecht. Ook de Nederlandse regering zou zich in principe daarvoor kunnen uitspreken. De arrestatie en berechting van Augusto Pinochet is namelijk wereldwijd een te belangrijk precedent geworden voor het niet vrijuit gaan van andere beruchte schenders van mensenrechten, en het is een teken van hoop, voor de vele slachtoffers van politiek geweld, politieke gevangenen en vluchtelingen in deze wereld, die wachten op een teken van gerechtigheid. Het gaat daarbij niet om wraak, maar om het fundamentele inzicht, dat de weg naar verzoening nooit kan worden afgelegd, zonder erkenning, veroordeling en herstel van bedreven onrecht.

Deel: ' Britse kardinaal Hume niet betrokken bij vrijlating Pinochet '
Lees ook