Broers uit Eindhoven maken carnavalsnummer van het strijdlied van IS


EINDHOVEN, 20160205 -- Twee broers uit Eindhoven, die anoniem willen blijven, hebben het strijdlied van IS "Clashing of Swords" als inspiratie gebruikt voor hun carnavalsnummer. Onder de artiestennaam Ali Snackbar, een verwijzing naar Allah Akbar (Allah is groot), hebben ze het lied 't Carnavalskalifaat, uitgebracht op Youtube.

Het idee werd geboren toen de broers een maand geleden bekend werden met het strijdlied van IS: "We waren allebei meteen onder de indruk van het nummer. Het heeft een erg hypnotiserend effect en blijft goed hangen. We konden ons goed voorstellen dat radicaliserende jongeren hierdoor nog gemakkelijker ten prooi vallen aan de ideologie van de Islamitische Staat". Men hoeft inderdaad niet lang het internet af te speuren om de vele propagandavideo's van IS te vinden. De aantrekkingskracht die deze video's uitoefenen komt deels door de professionaliteit waarmee ze in elkaar zijn gezet. IS beschikt, wellicht na Rusland, over de best geoliede propagandamachine ter wereld en dit is precies de reden waarom de broers 't Carnavalskalifaat hebben uitgebracht: "Alhoewel propaganda natuurlijk verwerpelijk is, zagen we ons door de IS-propaganda toch verplicht om wat tegenwicht te bieden. Een gezonde portie carnavalspropaganda". En die carnavalspropaganda behelst natuurlijk ook de nodige humor. Zo staat het lied vol met verwijzingen naar de aanslagen in Parijs en de taferelen in Keulen van oud op nieuw. 

Of het nummer ook zal aanslaan, betwijfelen de broers: "Ons lied heeft geen leuke toepasselijke videoclip. We hadden daar helaas geen tijd meer voor. En radiozenders zijn uiterst terughoudend om ons nummer te draaien in verband met eventuele terreurdreiging". Maar de broers kunnen hier enigszins sympathie voor opbrengen: "Wij kunnen ons achter anonimiteit verschuilen. Dat is een luxe die radiozenders niet hebben". 


Deel: ' Broers uit Eindhoven maken carnavalsnummer van het strijdlied van IS '


Lees ook