Ingezonden persbericht

Bronzen beeld De Balspelers gestolen

De Balspelers, een bronzen beeld van kunstenaar Jan Spiering dat stond in het Willem de Zwijgerplantsoen is gestolen. De gemeente Utrecht ontdekte de diefstal woensdag na een tip van een wijkagent. Wethouder Robert Giesberts reageert verontwaardigd op het voorval: "Het kunstwerk is al sinds 1968 onlosmakelijk verbonden met het plantsoen. Ik vind het dan ook heel erg dat dit is gebeurd. We laten het er natuurlijk niet bij zitten en hebben direct aangifte gedaan bij de politie."

De daders hebben het beeld zeer waarschijnlijk ontvreemd door de bronzen pinnen door te zagen waarmee het beeld was bevestigd op de sokkel. De gemeente roept bewoners op contact op te nemen met de politie of het wijkbureau als ze iets verdachts hebben gezien.

Utrecht heeft 233 bronzen beelden in de openbare ruimte. Vorig jaar al vroeg de gemeente haar inwoners te letten op deze bronzen beelden en alert te zijn op verdachte situaties. Dit omdat de hoge prijs van koper, dat zich in brons bevindt, heeft gezorgd voor een toename van het aantal diefstallen van bronzen beelden in Nederland. De Balspelers is het eerste bronzen kunstwerk in Utrecht in de openbare ruimte dat is gestolen.

Het beeld dateert uit 1968 en maakt deel uit van de zogenaamde 'anderhalfsprocent-regeling'. Deze percentageregeling bepaalt dat anderhalf procent van de kale bouwsom voor openbare gebouwen wordt besteed aan een kunstwerk.

De Balspelers was de eerste opdracht van Jan Spiering voor de openbare ruimte. De kunstenaar is in 1994 overleden in Amsterdam. Zijn vrouw is op de hoogte gebracht van de diefstal.

Deel: ' Bronzen beeld De Balspelers gestolen in Utrecht '


Lees ook