NDL

Brouwers gaan mogelijk met bier over water én weg

Diverse brouwers en een aantal andere partijen hebben vanmorgen de intentie uitgesproken om te komen tot een vervoersovereenkomst in het kader van de proef Distrivaart. De bedrijven die de intentie hebben om mee te doen aan de proef zijn de brouwers Bavaria, Grolsch, Heineken, Interbrew (o.a. Dommelsch en Hoegaarden), het scheepvaartbedrijf Riverhopper en een aantal samenwerkende logistiek dienstverleners, waaronder C. van Heezik. De proef maakt het vervoer van bier over water én weg mogelijk. Nieuw is het gebruik van pallets in de binnenvaart. De initiatiefnemer van de proef is NDL. Distrivaart moet ervaring opleveren met het vervoer via water én weg van produkten zoals bier, frisdrank en wasmiddelen.

Project Distrivaart
De proef maakt onderdeel uit van het grotere project Distrivaart. Aan dit project werken onder andere Connekt (het kennisplatform voor verkeer en vervoer), TNO Inro, de Erasmus Universiteit en NDL mee. Het doel van dit project is om een landelijk transportnetwerk voor de binnenvaart te ontwikkelen waarbinnen consumptiegoederen worden vervoerd tussen distributiecentra van fabrieken en distributiecentra van supermarkten.

Eerste ronde
Als de bovengenoemde partijen besluiten om in het kader van de proef Distrivaart samen te gaan werken, gaat een speciaal binnenvaartschip bier over water vervoeren. Het schip is nu in aanbouw en zal deze zomer de eerste ronde varen. Het krijgt een speciale overkapping om de goederen tijdens de vaart te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De route loopt onder andere langs de plaatsen Den Bosch, Oosterhout en Zwolle. In deze plaatsen zijn overslagpunten van waaruit de goederen door middel van vrachtwagens verder worden vervoerd. De bestemmingen zijn de distributiecentra van supermarktketens waaronder Albert Heijn en Schuitema (de organisatie achter C1000).

Landelijke dekking
In het najaar 2002 gaat waarschijnlijk het tweede binnenvaartschip varen. Dit schip krijgt stellingen waardoor naast bier ook andere produkten vervoerd kunnen worden. Als de proef slaagt is het de bedoeling dat in de toekomst enkele tientallen 'Distrivaartschepen' gaan varen. Dit moet leiden tot een landelijk dekkend netwerk.

Voordelen
Distrivaart kan de weggebruiker en consument in Nederland uiteindelijk verschillende voordelen bieden. Het doel is om de druk op de wegen te beperken en de beschikbaarheid van produkten in de winkel vergroten. Voor de deelnemende bedrijven levert Distrivaart een goede en efficiënte dienstverlening op.

Evaluatie
De evaluatie van de proef zal naar verwachting in januari 2003 plaatsvinden.

NDL
NDL is de promotor van de Nederlandse logistieke sector. De vereniging telt ruim 600 leden afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en andere organisaties. Deze leden houden zich direct of indirect bezig met transport en distributie over water, weg, spoor, door de lucht en onder de grond. De missie van NDL is de versterking van de internationale concurrentiepositie en het kennisniveau van de logistieke sector in brede zin in Nederland.

Deel: ' Brouwers gaan mogelijk met bier over water én weg '
Lees ook