Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in gemeente Tubbergen


16 juli 2002 -
Op 12 juli is bij een zesjarig koe op een bedrijf in de gemeente Tubbergen Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het veertigste geval in Nederland sinds 1997 en het twaalde geval in 2002.

De koe, Dora 25 geboren op 24-05-1996, is op 5 juli 2002 aangeboden voor de slacht. Op 6 juli bleek de snelle BSE- test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 12 juli bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Bij geen van de 97 andere runderen op het bedrijf zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden van de zieke koe.

De runderen op het bedrijf zijn geruimd. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico afkomstig van dit bedrijf die inmiddels op andere bedrijven verblijven, worden getraceerd en geruimd. De koe met BSE was geboren en getogen op het bedrijf in de gemeente Tubbergen.

Deel: ' BSE-geval in gemeente Tubbergen '
Lees ook