Gemeente Maastricht

Burgemeester Leers van Maastricht zingt 'Fetsoen moot 't Doen'
---

In het kader van het debat over Stadsetiquette, dat in Maastricht en de rest van het land woedt, heeft burgemeester Gerd Leers het idee opgevat om het onderwerp ook eens van de vrolijke kant te benaderen. Maar niet minder welgemeend.

Fatsoen moet het Doen ('Fetsoen moot 't Doen', in het Maastrichts) is een lied waarin wordt opgeroepen eerst tot tien te tellen als een ander je op de tenen gaat staan, en je medemens met een glimlach in plaats van een opgestoken middelvinger te bejegenen. De muziek is van de Maastrichtenaren Fred Mays en John Thoma, de tekst is van Leers zelf, en door Thoma bewerkt tot een klinkend metrum. Het nummer staat in twee talen op de CD, die wordt afgesloten met het Maastrichts volkslied.

Het initiatief werd besproken met Willem Vermeend, commissaris bij Free Record Shop Holding N.V., die met Hans Breukhoven het plan opvatte om via Free Record Shop en vanLeest de CD landelijk te gaan promoten en distribueren. Breukhoven, Vermeend en Leers hoefden ook niet lang na te denken over een bestemming voor de opbrengst van de plaat: die gaat naar de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld.

De CD wordt in eerste instantie in een oplage van 1500 stuks landelijk gedistribueerd, een eventuele tweede druk is in optie. Daarnaast zal Pebble Music, de studio waar de CD is opgenomen, nog 1000 CD's afzetten in Limburg. De adviesprijs is 4,99. Na aftrek van de kosten gaat 2,- per verkochte plaat naar de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld.

Buiten die oplage heeft de eerste grote klant zich al gemeld: Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht. Deze koopt 400 CD's en zal ze verspreiden in cafés in Maastricht en omstreken.

De afdracht van auteursrechten door zendgemachtigden is dezelfde als bij commerciële muziek. Met dien verstande dat de opbrengst in dit geval niet aan de auteurs zelf, maar aan de
StichtingTegenZinloosGeweld ten goede komt.

Vanaf 28 januari kunt u hier luisteren naar een deel van deze cd.

Zoekwoorden:

Deel: ' Burgemeester Leers Maastricht zingt 'Fetsoen moot 't Doen' '
Lees ook