Gemeente Lisse

26-03-2003 Burgemeester Langelaar ontvangt voorzittershamer van FSC-hout

Woensdag 26 maart ontving mw. Langelaar een nieuwe voorzittershamer uit handen van een vertegenwoordiger en een ranger van het Wereld Natuur Fonds. De hamer is gemaakt van duurzaam FSC-hout.

De overhandiging van de hamer vormt de start van een grote campagne die als doel heeft het FSC-keurmerk bekend te maken in Nederland. Vandaag ontvingen alle 489 burgemeesters van Nederland deze hamer. Het WNF en FSC Nederland willen met deze actie het belang van gezond hout onderstrepen. Maar ook hopen zij dat het bestuurscollege met de hamer goede besluiten bekrachtigt voor een duurzame toekomst voor de burgers en de volgende generaties in hun gemeente. Zij roepen de gemeente op om FSC-hout
als norm te stellen voor houtgebruik in gemeentelijke projecten.

Burgemeester Langelaar: "Onze gemeente is zich bewust van het belang om voorzichtig om te springen met het milieu. Vele zitbankjes en bloembakken in Lisse zijn daarom al gemaakt van FSC-hout. Maar het is goed dat het WNF en FSC dit belang af en toe onderstrepen met dit soort acties. Het zet ons aan om nog vaker stil te staan bij het gebruik van milieuvriendelijker materialen."

Bij de uitreiking van de hamer waren ook vertegenwoordigers aanwezig van Gamma, Tuincentrum Overvecht en Jongeneel uit Lisse, bedrijven die FSC hout verkopen en/of gebruiken.

Wat is het FSC?
Het FSC is een onafhankelijke internationale organisatie die wereldwijd erkende regels heeft opgesteld voor goed bosbeheer. FSC is een afkorting van Forest Stewardship Council. Vrij vertaald: Raad voor Goed Bosbeheer.

FSC keurmerk
Hout met het FSC keurmerk komt uit een goed beheerd bos en wie voor timmerhout, parket of tuinmeubelen met het FSC-logo kiest kan een steentje bijdragen aan het behoud van de bossen in de wereld. Dat we zuinig op de bossen van deze aarde moeten zijn, is al wel bekend. Bossen zorgen voor schone lucht, voor een evenwichtig klimaat en zijn essentieel voor ontelbare planten en dieren. Het woud biedt ook een inkomen aan mensen die het bos bewonen. Jaarlijks verdwijnt echter 150.000 vierkante kilometer bos, een gebied zo groot als vier keer Nederland. Ongecontroleerde houtkap, slechte bosbouw praktijken en bosbranden zijn de belangrijkste boosdoeners. Wie FSC-hout koopt spaart het woud. Het logo van de letters FSC garandeert dat het hout selectief en met zorg en controle is gekapt. Hout versierd met groene blaadjes, kikkertjes, boompjes of vertrouwenwekkende termen als goedgekeurd door de regering van Indonesië is onbetrouwbaar.

Het verschil tussen door FSC beheerde bossen en bossen die niet beheerd worden
Op het eerste gezicht is in een FSC-bos nauwelijks te zien dat er hout uitgehaald wordt. Hier en daar staat een boomstronk die met verf gemerkt is en van een nummer voorzien. Dat nummer is in het hele traject van het kappen tot in de winkel te volgen. De kap moet aan allerlei regels voldoen: in een stuk bos wordt maar eén keer in de 25 jaar gekapt, het wegslepen gebeurt door kleine, lichte bostractoren en langs beken en rivieren mag niet worden gekapt om te vermijden dat de grond wegspoelt. Een heel verschil met de kaalslag die in veel tropische regenwouden plaatsvindt. Daar worden grote stukken bos platgewalst en er blijft een ravage achter. Alle kap stopzetten is geen alternatief: het is niet alleen onrealistisch, maar ook niet te verantwoorden naar de mensen die het bos wél met mate gebruiken en er een boterham aan verdienen. FSC garandeert houtarbeiders een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. Zorgvuldig bosbeheer kan, en door FSC-hout te gebruiken kunnen wij ervoor zorgen dat er nog meer bossen worden beschermd.

Waar vindt u FSC-hout?
Houtproducten met het FSC-logo liggen bij veel bouwmarkten in alle soorten en maten in de schappen: planken, balken, latjes. Even duur als fout hout zonder logo, wat de keuze tussen beide een stuk gemakkelijker maakt. In houten vloeren is al ruim keuze in FSC en veel tuincentra bieden FSC-tuinmeubelen aan. De ervaren klusser kan bij de groothandel terecht voor kozijnen, schuttingen en ander groot materiaal. Zelfs tropisch hardhout is niet langer taboe want ook in de tropen vindt zorgvuldig bosbeheer plaats. De problemen rond ontbossing zijn er alleen groter dan in gematigde Europese bossen en daardoor ligt de prijs voor tropisch goed hout relatief hoger. Producten uit noordelijke streken, zoals vuren, grenen of eiken zitten wel op hetzelfde prijsniveau als hout uit roofbouw. De meeste bouwmarkten, tuincentra en detailhandelaren hebben FSC-producten. Als u ze niet kunt vinden, vraag er dan naar. En houd aan, want hoe meer er vraag er komt hoe meer winkels FSC gaan verkopen. Zo helpt u mee het bos te sparen!

FSC-hout vindt u onder andere bij Gamma, Kwantum, Praxis, Karwei, Intratuin, Europatuin, Tuincentrum Overvecht, Leen Bakker, HEMA en Blokker.

Meer informatie
www.wnf.nl
www.fscnl.org
www.goedhout.nl

Op de foto: Overhandiging van de hamer door Ted Wiegman, vertegenwoordiger van het WNF, aan burgemeester mw. Langelaar. De WNF ranger is verkleed als prachtige boom.

Deel: ' Burgemeester Lisse ontvangt voorzittershamer van FSC-hout '
Lees ook