Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 december 2011

Burgernet Alkmaar in de lucht

Met het versturen van het eerste bericht heeft Martin Hagen, wethouder van Integrale Veiligheid (Trots op Nederland), Burgernet Alkmaar officieel in gebruik genomen. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Sinds begin november is het voor iedereen vanaf 16 jaar, die woont of werkt in Alkmaar, mogelijk zich hiervoor aan te melden.

Inmiddels hebben 3200 mensen die de veiligheid in Alkmaar een warm hart toedragen, zich aangemeld. "Een prachtig resultaat", aldus wethouder Hagen. "Veiligheid maak je met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat een goed werkend Burgernet de pakkans van verdachten met 10-15% verhoogt. Burgernet geeft het beste resultaat als er in Alkmaar minimaal 4.750 mensen deelnemen. Nog even en dan hebben we dit aantal gehaald. En dat in slechts enkele weken. Hartstikke goed! Maar ook daarna blijft aanmelden mogelijk én gewenst."

Iedere 1000e deelnemer

Bij de start had wethouder Hagen toegezegd dat iedere 1000e deelnemer een traktatie zou ontvangen. De 1000e aanmelder is Paul Bruin, een 32-jarige werknemer van een bedrijf op de Beverkoog, de 2000e is Gerda Zonneveld, een 70-jarige mevrouw uit Oudorp en de 3000e is Marcel de Kroon, een scholier van 16 uit Alkmaar. Zij zijn door de wethouder ontvangen in het stadhuis en kregen een kaasmand. Ook nodigde hij ze uit om binnenkort, als de 4000e en 5000e aanmelders bekend zijn, een bezoek te brengen aan de meldkamer. Het kloppend hart waar alle 112 meldingen binnenkomen.

Werking Burgernet

Bij melding van bijvoorbeeld inbraak of een vermist kind, kan de meldkamercentralist van de politie een Burgernetactie opstarten. Dat gebeurt parallel aan het uitsturen van de politie-eenheden. De Burgernetdeelnemers krijgen een spraak- of tekstbericht (SMS), met de vraag uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon. Een deelnemer die door de Burgernetoproep aanwijzingen kan geven, kan direct bellen met de meldkamer van de politie. De politie kan hierdoor gerichter in actie komen. Zo wordt de kans vergroot dat een verdachte sneller wordt aangehouden of een vermist kind eerder wordt opgespoord. Na afloop van de Burgernetactie ontvangen de deelnemers een afloopbericht over het resultaat van hun inzet.

Meer informatie

Meer informatie over Burgernet vindt u op www.burgernet.nl of in de brief die u thuis of op uw bedrijf heeft ontvangen. Ook op www.alkmaar.nl zal geregeld een bericht over Burgernet verschijnen.

Deel: ' Burgernet Alkmaar in de lucht '


Lees ook