Bussum wordt een aanwinst rijker, Amsterdam een museum armer


Karakteristiek Brilmuseum nabij de Dam vindt nieuwe toekomst in Bussum

BUSSUM, 20170904 -- Het Nationaal Brilmuseum vertrekt van Amsterdam naar Bussum. Het museumpje dat gevestigd was in een karakteristiek pand aan de Gasthuismolensteeg 7, vlakbij de Dam, zag de kosten van gemeentelijke belastingen en vergunningen in korte tijd verviervoudigen en kon dat niet langer opbrengen. Het pand is nu verkocht, het museum met de museumwinkel verhuist naar de Nassaulaan 25 in Bussum waar het zaterdag 9 september geopend wordt onder de nieuwe naam "De Paradijsvooghel".

[Foto van conservator Mijke Teunissen in haar brilmuseumwinkel]

Conservator Mijke Teunissen (zie foto) is de vierde generatie in de familie Teunissen die dit Nationaal Brilmuseum beheert. Oprichter Jan Teunissen was op zijn beurt de derde generatie van opticiens in deze familie. Anders dan de voorgaande twee generaties was hij meer een kunstenaar dan ondernemer. Hij heeft 35 jaar lang brillen verzameld en daarmee een belangrijk stukje optische kunst- en cultuurgeschiedenis vastgelegd.

[Foto van de voorgevel van het voormalig Brilmuseum in Amsterdam] 'Brillenkoningin' Mijke Teunissen aart naar haar overgrootvader, zij is ook beeldend kunstenaar en op de kunstacademie in Utrecht afgestudeerd als interieurarchitecte. Vanuit die expertise heeft ze ervoor gezorgd dat het museum en de museumwinkel in Bussum van binnen net zo klassiek zijn ingericht als het Amsterdamse pand was.

In de museumwinkel worden tot 117 jaar oude vintage brillen verkocht; ongedragen brilmode van Schubert tot Nana Mouskouri, van oersaai tot Dame Etna en van lorgnet, monocle tot ziekenfondsbrillen. Mijke noemt het de TOTO-MOMO-collectie: Toppers van Toen is de Mode van Morgen. De museumwinkel verkoopt ook zeldzame optiekboeken, exposeert kunstwerken en is ook in trek bij stylingspecialisten.

De Paradijsvooghel in Bussum opent zaterdag 9 september met een hapje en een sapje van 12:00 tot 17:00 uur.
Voor meer informatie Mijke Teunissen, 0622030446 of brilmus@tiscali.nl
https://www.brilmuseumamsterdam.nl/
https://www.mokums.nl/brilmuseum.html
https://www.amsterdam.info/museums/brilmuseum/

Deel: ' Bussum wordt een aanwinst rijker, Amsterdam een museum armer '
Lees ook