Buy Nothing Day oogst veel respons

Sint-Michielsgestel, 26 november - De internationale Buy Nothing Day, die vandaag plaatsvond in Australie, Brazilie, Canada, Nieuw-Zeeland, Panama en de Verenigde Staten, heeft veel positieve respons geoogst. Morgen, zaterdag 27 november, is het Niet-Winkeldag in Europa. Er zijn dan ook akties in 24 Nederlandse steden.

,,The response has been excellent'', meldt Libby Davy in Perth, Australie. Een komediant vergezeld van vele andere niet- winkelaars deelde daar 'The Big Love Gift Guide' uit in het winkelcentrum.

En Stuart Sontier in Aukland, Nieuw-Zeeland schrijft: ,,Het leek of het publiek over het algemeen dit jaar meer openstond voor het idee''.

Niet-Winkelaars in tientallen staten en steden vertolkten de boodschap 'genoeg is genoeg' vrijdag via straattheater met gestresste konsumenten en gekostumeerde parades van vraatzuchtige varkens, tot credit-card-doorknip-services en een gratis Koopkoorts-test (consumitis K).

Overal werden de akties verlevendigd met steltlopers, trommelaars, subversieve kerstliederen, verhalenvertellers, gedichten of een shop-a-holics quiz.

De wel-winkelaars die zich op Buy Nothing Day op straat vertoonden werden onthaald met leuke geschenken, zoals een gratis doosje 'Niets', een kerstkado-vrijstellingscertifikaat of een tijd-tegoedbon. In veel plaatsen werd gratis eten uitgedeeld, dat in alle rust verorberd kon worden in een koop- vrije zone. Elders was een levendige ruilhandel in gebruikte spullen.

Kerstmannen overal ter wereld tekenden protest aan tegen de kommerciele uitbuiting van hun feest.

Op scholen en universiteiten werden toespraken gehouden vanaf de zeepkist, terwijl in enkele landen tv-spots ('uncommercials') zijn aangeboden aan de kommerciele stations. Veelal weigeren deze stations echter reklame te maken voor het produkt Niets.

Morgen, zaterdag 27 november, is het Niet-Winkeldag in Belgie, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannie, Hongarije, Letland, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenie en Slowakije, Spanje en Tsjechie.


-----
Meer over de internationale Niet-Winkeldag/Buy Nothing Day op internet: https://www.ddh.nl/nwd
Daar is ook het overzicht te vinden van akties in Nederland met namen en telefoonnummers van kontaktpersonen.
Of bel 073-5941622 (Marta Resink / Dick Verheul)

Deel: ' Buy Nothing Day oogst veel respons '
Lees ook