NCRV

C-Majeur Dirigentenserie.

Uitzending:

10 januari t/m 14 februari 1999

17.00 uur NCRV Nederland 1

Vanaf 10 januari brengt C-Majeur een serie van 5 afleveringen over bijzondere dirigenten.

Aflevering 1: ZUBIN MEHTA
Aflevering 2: JOHN ELIOT GARDINER
Aflevering 3: GEORG SOLTI
Aflevering 4: CLAUDIO ABBADO
Aflevering 5: SIMONE YOUNG

Aflevering 1: ZUBIN MEHTA
Uitzending: 10 januari 1999

In deze aflevering allereerst een portret van de dirigent Zubin Mehta. Mehta werd geboren in 1936 in Bombay, India. Hij groeide op in een muzikale familie, ging aanvankelijk medicijnen studeren maar verruilde die studie op zijn 18e om aan de Weense Muziekacademie een directieopleiding te gaan volgen. Daar zat hij in de beroemde dirigentenklas van Hans Swarovsky samen met medestudent Claudio Abbado, die over enkele weken in deze serie aan bod komt. Zubin Mehta werkte voornamelijk in de Verenigde Staten. Zo was hij van 1978 tot 1991 dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Een heel speciale band echter heeft hij met het Israel Philharmonic Orchestra, waarvan hij 'Musical Director for Life' is. In 1961 maakte hij, in Israël zijn debuut met dit orkest : beiden waren toen 25 jaar oud.
Het is met dit Israël Philharmonic, waarmee U hem vandaag aan het werk kunt zien. Er wordt een compositie van Richard Strauss gestudeerd : 'Till Eulenspiegels lustige Streiche'. Ook wordt er gespróken over Strauss, die vanwege het feit dat hij aan het hoofd stond van de Reichsmusikkammer van 1933 tot 1935, om principiële redenen nog niet eerder werd uitgevoerd door dit Israëlische orkest.

Aflevering 2: JOHN ELIOT GARDINER
Uitzending: 17 januari 1999

In deze tweede aflevering van de C-Majeur-dirigentenreeks wordt er aandacht besteed aan dirigent John Eliot Gardiner. Zijn werk met zijn Orchestre Revolutionnaire et Romantique, dat hij oprichtte in 1990, staat centraal. De begrippen 'Revolutie' en 'Romantiek', uit de orkestnaam, worden uitgelegd. Daarvoor reisde Gardiner onder meer naar Zuid-Oost Frankrijk om daar aan te tonen dat Beethoven melodietjes leende van de propagandaliederen uit de Franse Revolutie, en ook ging hij naar het conservatorium van Parijs, de plek waar de symfonieën van Beethoven voor het eerst fatsoenlijk werden uitgevoerd, 20 jaar nadat ze geschreven waren.
Staat Beethoven's muziek voor de Revolutie, dan staat de muziek van Berlioz voor Romantiek. Gardiner reisde naar La Côte St. André, de geboorteplaats van Berlioz, wiens meest romantische werk, 'Roméo et Juliette', wordt gespeeld. Gardiner wordt geportretteerd als de musicoloog, de vorser in de historie : daarmee creëerde hij een eigen authentieke uitvoeringspraktijk die hem in korte tijd tot een zeer populaire dirigent maakte.

Aflevering 3: GEORG SOLTI
Uitzending: 24 januari 1999

In de derde aflevering van de C-Majeur-dirigentenreeks staat vandaag Sir Georg Solti centraal. Geboren in 1912 in Boedapest, begon hij op zijn 6e piano te spelen om later bij grootheden als Kodály en Bartók te studeren op de Franz Liszt Academie voor muziek. In 1937 was hij assistent / repetitor van de grote dirigent Toscanini en een jaar later maakte hij zijn debuut als dirigent in Boedapest. Daarna stond hij voor talloze orkesten, maakte in 10 jaar tijd van Covent Garden één van de beste operahuizen ter wereld en was van '69 tot '92 chef van het Chicago Symphony Orchestra. Daarnaast werkte hij ook veel met het London Philharmonic Orchestra. Met dit orkest ziet U Solti aan het werk en natuurlijk staat er muziek van zijn vroegere leraar Bartók op de lessenaar : het Concerto voor orkest uit 1943. Op 5 september 1997 overleed Solti op 84-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk.

Aflevering 4: CLAUDIO ABBADO
Uitzending: 7 februari 1999

In de C-Majeur serie over dirigenten staat vandaag Claudio Abbado centraal. Abbado werd geboren in 1933 in Milaan en wist al op zijn 7e dat hij dirigent wilde worden. Later ging hij toch twijfelen : hij was intussen namelijk een voortreffelijk pianist, maar dirigeerde en componeerde ook niet onverdienstelijk. Uiteindelijk koos hij toch voor het dirigeren en al snel maakte hij furore als orkest- en operadirigent. Zo was hij artistiek leider van de Scala in Milaan en eerste dirigent van de Wiener Philharmoniker. Vandaag echter ziet U hem aan het werk, op zijn uiterst vriendelijke en democratische manier, met zijn 3 favoriete orkesten: de Berliner Philharmoniker, The Chamber Orchestra of Europe en the Gustav Mahler Youth Orchestra.

Aflevering 5: SIMONE YOUNG
Uitzending: 14 februari 1999

In het laatste dirigentenportret van C-Majeur vandaag aandacht voor een Australische dirigente : Simone Young. Eén van de weinige vrouwen in het door mannen gedomineerde wereldje van dirigenten. Eerst wordt zij gefilmd in haar huidige woonplaats Berlijn en later voor het, uitsluitend door mannen bezette, Wiener Philharmoniker. Verder vertelt Daniel Barenboim waarom hij Simone Young als zijn assistent koos in Berlijn en Bayreuth. Daarnaast laat deze documentaire zien hoe Simone haar 'familylife' met haar man en dochtertje inpast in haar drukke agenda. Tot slot keert zij terug naar haar geboorteland Australië waar ze in het Sydney Opera House 'Aïda' dirigeert en waar ze wordt herenigd met haar ouders, oude vrienden en collega's. .

Deel: ' C-Majeur Dirigentenserie bij NCRV '
Lees ook