Ingezonden persbericht


C1000 zorgt voor doorbraak: koeien terug in wei

De koe in de wei wordt steeds zeldzamer. Steeds meer koeien komen nooit meer buiten en weiden dienen alleen nog om er met een tractor hooi van af te halen. C1000 keert de trend en is de eerste grote supermarktketen die voor een groot deel van de zuivel eist dat de melkkoeien minstens 120 dagen per jaar in de wei staan.

Stichting Dier&Recht praat sinds enige tijd met supermarkten om hen te overtuigen dat koeien in de wei horen. Er zijn geen financiële redenen om ze het hele jaar op stal te houden, onderzoek wijst uit dat de burgers vinden dat koeien in de wei horen, voor het milieu is weidegang zeker niet slechter en voor de koeien is het veel beter om buiten te komen, ook al is het maar een deel van het jaar.

Weidegang geeft de koeien ruimte voor natuurlijk gedrag (gelukkigere koeien), leidt tot minder sterfte, minder uierproblemen, minder vruchtbaarheidsproblemen en minder klauw- en pootproblemen, concluderen deskundigen van ASG, van de Europese voedselorganisatie EFSA en van de KNMvD.

Hans Baaij, voorzitter van Stichting Dier&Recht: 'Er wordt door supermarkten al sinds 2005 overlegd om de koeien weer in de wei te krijgen. Praten zet helaas geen zoden aan de dijk, want het aantal koeien dat buiten komt, daalt bijna ieder jaar. De stap van C1000 om verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van de koeien is toe te juichen omdat hierdoor (tien)duizenden koeien weer buiten komen en omdat het een breuk betekent van een negatieve trend. Andere supermarktketens zullen nu wel moeten volgen, want wat C1000 kan, kunnen anderen ook. Desnoods zal D&R andere supermarkten via rechtszaken hiertoe dwingen.'

Zie op de website het rapport "Het belang van weidegang" met wetenschappelijke publicaties die het belang van de weidegang onderbouwen.

Dier&Recht is een organisatie die zich bezig houdt met de juridische aspecten van dierenwelzijn. De stichting was eerder succesvol bij het beëindigen van de mishandeling van koeien op de veemarkten Leeuwarden en Utrecht; met Varkens in Nood bij het stoppen van het castreren van biggen; met initiatieven tot verbetering van de slacht van honderden miljoenen kippen en nu dus bij weidegang.

Deel: ' C1000 zorgt voor doorbraak koeien terug in wei '


Lees ook