Wereld Natuur Fonds Nederland

Cactussen bedreigd door handel

20 januari 2003

De handel in cactussen is een gevaar voor het voortbestaan van een aantal cactussenpopulaties. Dit concludeert het Wereld Natuur Fonds naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door TRAFFIC*. De vraag van tuinarchitecten en plantenverzamelaars naar wilde cactussen en zeldzame planten uit de Chihuahua woestijn in Mexico en de Verenigde Staten zal binnenkort het aanbod overstijgen. Als er geen maatregelen worden genomen om de oogst van wilde cactussen en zeldzame planten uit deze woestijn te reguleren, is de handel een gevaar voor de cactus.

Trend in tuinbouw

In de Chihuahua woestijn bevindt zich bijna een kwart van de 1500 cactussoorten die bekend zijn. Een groeiende trend in de aanleg van woestijntuinen, gecombineerd met een slechte controle van de handel vergroot de druk op vele cactussoorten. Het gebruik van de cactus door tuinarchitecten en de vraag naar zeldzame en nieuw ontdekte soorten door verzamelaars resulteert in een grote en illegale oogst van populaire soorten.

Woestijndieren afhankelijk van cactus

Volgens Christopher Robbins, een plantkundige en schrijver van het engelstalige rapport Prickly Trade: Trade and Conservation of Chihuahuan Desert Cacti moet de vraag naar wilde planten en in het bijzonder cactussen vanuit de Chihuahua woestijn snel verminderen om te voorkomen dat er soorten uitsterven. Een hele reeks woestijndieren
-van kolibries tot poemas- zijn afhankelijk van de woestijnplanten voor voedsel en beschutting. Het verwijderen van de cactus uit het ecosysteem kan net zo erg zijn als het kappen van bomen.

In beslagname cactussen in Nederland

In de afgelopen jaren zijn Europa en Japan populaire bestemmingen geworden voor gesmokkelde planten, zaden en vruchten van zeldzame en waardevolle cactussen afkomstig uit de Verenigde Staten en Mexico. Tussen 1996 en 2000 zijn er meer dan 8.000 cactussen in beslag genomen door de autoriteiten in Mexico en Nederland. Nederland heeft een rol van betekenis als het gaat om de productie en het gebruik van cactussen en planten. Veel kopers en toeristen zijn zich niet bewust van het feit dat ze strafbaar zijn als ze cactussen verzamelen, kopen of exporteren. Voor het legaal invoeren van beschermde cactussen in Nederland is een vergunning nodig.

Aanbevelingen

De aanbevelingen van het rapport zijn: betere controle op de handel, betere bescherming voor de soorten die het meest onder druk staan en het ontwikkelen van programmas voor de lokale bevolking om zeldzame cactussen te kweken. Met de juiste vergunning kunnen deze gekweekte cactussen dan worden verhandeld. Het rapport heeft er toe geleid dat het internationale Wereld Natuur Fonds is begonnen met de ontwikkeling van een lokale kwekerij. Dit programma kan ook het ecotoerisme in het biologisch rijke, maar economisch arme, gebied bevorderen. Daarmee krijgen de cactussen een waarde en worden ze niet langer als onkruid gezien. *) TRAFFIC werd in 1976 opgericht als een gezamelijke onderzoeksprogramma van het internationale Wereld Natuur Fonds en IUCN. Het Wereld Natuur Fonds is na 27 jaar nog steeds een van de belangrijkste financierder van TRAFFIC. Inmiddels is TRAFFIC uitgegroeid tot een door de overheden wereldwijd gerespecteerde instantie die de handel in bedreigde dieren en planten onderzoekt. Meer informatie:
Download Executive Summary rapport

Deel: ' Cactussen bedreigd door handel '
Lees ook