Politie Midden- en West Brabant

Cafébezoekers ontfutselen geweer van amokmaker

Datum: 23/7/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

Op zaterdag 20 juli 2002 rond middernacht werd er bij de politie gemeld dat er schoten waren gevallen bij een café in de Raadhuisstraat in Waspik.

In de horecagelegenheid was eerder op de avond woordenwisseling geweest tussen twee personen. Op een gegeven moment zijn beide mannen het café uitgelopen en hebben het meningsverschil bijgelegd. De ene man ging terug het café in. De andere man ging huiswaarts.

Korte tijd later verscheen de amokmaker weer bij het café. Bezoekers van het café zagen dat de man een geweer of buks bij zich had. Hij stond bij de kerk van Waspik.
De cafébezoekers zagen vervolgens dat de loop van het wapen in de richting van het café werd gericht. De man met het wapen stond op dat moment verscholen achter een boom. De cafébezoekers die achter de ramen stonden, zochten dekking in het café. De dader zag kennelijk dat er geen mensen meer achter de ramen stonden en liet het wapen zakken. Enkele mensen gingen richting de dader, waarop de dader opnieuw zijn wapen richtte. Iemand kon echter de loop van het wapen beetpakken en naar de grond (plantsoen) richten. Daarbij gingen enkele schoten af. Naar aanleiding van het aantal teruggevonden hulzen zijn dit vermoedelijk acht schoten geweest. In het tumult dat toen ontstond hebben getuigen de dader het geweer kunnen afnemen. De dader liep hierbij een paar rake klappen op.
De politie heeft de dader onmiddellijk aangehouden. Onder politiebewaking heeft hij zich onder doktersbehandeling gesteld. Hij had namelijk twee blauwe ogen en een scheurtje in zijn kaak opgelopen. Daarna is de verdachte ingesloten in een politiecel en in verzekering gesteld. De politie vond in de fouillering van de man 23 scherpe patronen van het kaliber .22.

De dader heeft een bekentenis afgelegd. Hij heeft daarbij geen aangifte gedaan met betrekking tot het geweld wat tegen hem is gebruikt. In opdracht van de Officier van Justitie is de verdachte zondagmiddag weer in vrijheid gesteld.

Het vuurwapen is door de café-eigenaar direct aan de politie overgedragen. De getuigen verklaarden achteraf dat zij in eerste instantie dachten dat het om een luchtbuks ging. Zij waren behoorlijk onder de indruk dat het een vuurwapen betrof. Het ging om een flobert van het kaliber .22 voorzien van een telescoopvizier. De politie nam dit vuurwapen in beslag. Tegen de dader, een 35-jarige man uit Waspik, is proces-verbaal opgemaakt.

Zoekwoorden:

Deel: ' Cafébezoekers ontfutselen geweer van amokmaker '
Lees ook