Consumentenbond

Calamiteitenfonds keert uit aan USA-vakantiegangers

12 september 2001

Vakantiegangers krijgen hun geld terug als hun reis naar Amerika niet door kan gaan vanwege de aanslagen die daar gisteren zijn gepleegd. Dat heeft het Calamiteitenfonds op 12 september bepaald.

De luchthavens in de Verenigde Staten zijn gesloten. In zo'n overmachtsituatie zouden alle partijen in beginsel hun eigen schade moeten dragen. Maar wie een vakantiereis heeft geboekt bij een organisatie die is aangesloten bij de ANVR, kan het geld terugkrijgen. Het Calamiteitenfonds heeft dat snel na de aanslagen in New York en Washington besloten.

Wie een reis heeft geboekt bij een organisatie die niet is aangesloten bij de branchevereniging, kan terugvallen op de annuleringsverzekering. De Consumentenbond gaat er vanuit dat de verzekeraars zullen uitbetalen, gezien de uitspraak van het Verbond van Verzekeraars van vanmorgen dat de verzekeraars zich niet op een vorm van overmacht zullen beroepen.

De Consumentenbond gaat er overigens ook vanuit dat de reisorganisaties zich coulant zullen opstellen als iemand geen annuleringsverzekering heeft afgesloten.

Als de luchthavens in Amerika snel weer open zouden gaan, zal het besluit van het Calamiteitenfonds in ieder geval tot 19 september blijven gelden voor de reizen naar de steden Washington en New York.

Wie voor de komende weken een losse vlucht heeft geboekt bij een vliegtuigmaatschappij, kan de vlucht over het algemeen gratis annuleren (of wijzigen). Alleen bij de KLM is het annuleren niet gratis.

Voor consumenten zijn verschillende manieren om meer informatie te vergaren. Wie een reis via een reisbureau heeft geboekt, kan het beste daar terecht en niet bij de touroperator of het Calamiteitenfonds.

Op de website www.tq3.nl/ramp.htm staat gedetailleerde informatie over de gevolgen voor de luchtvaart. De beslissingen van het Calamiteitenfonds zijn te lezen op www.calamiteitenfonds.nl. Voor wie een vlucht met KLM of Martinair heeft geboekt, zijn aparte telefoonnummers ingesteld: KLM (020) 54 75 547 en Martinair (020) 60 11 222. Wie een beroep wil doen op een reis- of annuleringsverzekering, kan contact opnemen met de eigen verzekeringsmaatschappij.

Zoekwoorden:

Deel: ' Calamiteitenfonds keert uit aan USA-vakantiegangers '
Lees ook