Gemeente Leiden

Calamiteitenzender Radio West tijdens millenniumnacht: "Wat er ook gebeurt, wij blijven in de lucht"

Tijdens de millenniumwisseling is Radio West 88.4 FM de spreekbuis van de gemeente in geval van calamiteiten. Geen bericht goed bericht, is hier het gewenste scenario. In dat geval is er veel amusement tijdens de dertig uur durende millenniumuitzending. Het programma duurt van vrijdag 31 december 6.00 uur tot 1 januari 12.00 uur.

Vanuit Studio 2 zal calamiteitenzender Radio West tijdens de millenniumwisseling een marathonuitzending van dertig uur verzorgen. Foto: Henk Bouwman.

'In geval van calamiteiten zijn wij de regionale zender die informatie van leidinggevende instanties doorgeeft', vertelt Annabel van Gageldonk van Radio West. 'Denk aan berichten van de politie of brandweer. Zij kunnen in geval van nood vertellen wat er precies aan de hand is en wat mensen moeten doen. Als er bijvoorbeeld een stroomstoring is, kunnen de instanties melden hoe lang reparaties gaan duren.' Zodra de sirenes gaan loeien is het zaak om af te stemmen op Radio West. Als 'rampenzender' is het station in Rijswijk al jaren voorbereid op mogelijke storingen. Zo heeft de zender de beschikking over een noodaggregaat dat de zender van elektriciteit kan voorzien. 'We zijn dus sowieso voorbereid op rampen,' verzekert Van Gageldonk. 'Wat er ook gebeurt, wij blijven in de lucht.' Dat betekent niet dat er niet met spanning naar de uitzending wordt uitgekeken. Richard Grootbod zit klokslag twaalf achter de microfoon. 'Ik hoop dat er zich niet ernstigs voordoet, ook al blijft de radio in ieder geval uitzenden.'

Ook als de millenniumwisseling probleemloos verloopt, is het de moeite waard om naar Radio West te luisteren. 'We hebben veel energie gestoken in de samenstelling van het programma', zegt Van Gageldonk. 'Onze verslaggevers geven een beeld van feesten in binnen- en buitenland. We hebben er verder bewust voor gekozen om niet terug te blikken op de afgelopen eeuw, maar om vooruit te kijken. We gaan mensen op straat vragen wat zij van de komende jaren verwachten. Ook hebben we speciale gasten uitgenodigd die de toekomst gaan voorspellen.' Meer dan dertig medewerkers verzorgen de uitzending. Zij vieren Oud en Nieuw gewoon in het radiogebouw. 'We hebben wel champagne en oliebollen ingekocht', besluit Van Gageldonk. 'Als er niets gebeurt, maakt Radio West er een mooi millenniumfeestje van.'

Radio West is te ontvangen op 88.4 FM, ook als de stroom uitvalt. In dat geval moeten luisteraars gebruik maken van een radio die op batterijen werkt.

Deel: ' Calamiteitenzender Radio West tijdens millenniumnacht '
Lees ook