Gemeente Ede

De scholen zijn weer begonnen

De eerste basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs zijn weer gestart met een nieuw schooljaar. Dit betekent dat de jeugd weer op weg gaat van en naar school, vooral in de spits. Met name in de eerste maanden na de zomervakantie, raken veel kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Om hier aandacht voor te vragen, wordt ook dit jaar de campagne De scholen zijn weer begonnen gehouden.

De scholieren moeten aan het begin van het schooljaar weer wennen aan de dagelijkse schoolroute. Ook is er een groot deel dat voor het eerst naar een nieuwe school gaat en zich de route nog eigen moet maken. Kinderen zijn zich vaak onvoldoende bewust van het gevaar op de weg. Ze fietsen graag in groepen en letten dan minder op. Plotselinge manoeuvres, zoals afslaan of oversteken zonder te kijken of hand uit te steken, zijn zo gemaakt. Ook willen kinderen in het verkeer nog al eens de kortste weg nemen. Ze snijden bochten af, gaan teveel naar links rijden, stoppen zo min mogelijk of rijden nog net voor een auto langs.

De campagne doet een beroep op alle verkeersdeelnemers om rekening te houden met het gedrag van kinderen.

Als ouder van schoolgaande kinderen kunt u ook een bijdrage leveren aan de veiligheid van uw kind op weg van of naar school. Oefen met uw kind de route die het zelf moet afleggen. Doe dit niet in de auto, maar op de manier waarop het kind het moet doen, dus lopend of op de fiets. Oefen ook op de tijden dat uw kind de route gewoonlijk aflegt en bespreek de gevaarlijke punten op de route. Verder is het belangrijk dat u, wanneer u uw kinderen van school brengt of haalt met de fiets of de auto, nooit direct voor de uitgang van de school stopt. Hiermee voorkomt u een onoverzichtelijke situatie voor de kinderen.Ede, 5 september 2001

Deel: ' Campagne 'De scholen zijn weer begonnen' gemeente Ede '
Lees ook