Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Campagne 'De Uitdaging voor Nederland' in Utrecht

11 maart 2003

Gehandicaptencampagne m.m.v. Henk Westbroek, Edwin Evers, Patricia Paay, Adam Curry e.a.

Zaterdag 15 maart is 'De Uitdaging voor Nederland' in Utrecht. Zanger Henk Westbroek, filmmaker Pieter Verhoeff en politicus Toon Gispen gaan in gesprek met mensen met een handicap in Café Broers. De Uitdaging voor Nederland is bedoeld om de beeldvorming van mensen met een handicap of chronische ziekte te verbeteren. Ontmoetingen tussen mensen met en zonder handicap of ziekte staan centraal.

In de Utrechtse binnenstad is vanaf 11.00 uur een promotieteam van mensen met en zonder handicap actief om het winkelend publiek te ontmoeten en te informeren over de campagne De Uitdaging voor Nederland. Het promotieteam zal ballonnen en flyers uitdelen. De hele dag zal Utrecht groen zien van De Uitdaging.

Ontmoetingscafé in Utrecht met o.a. Henk Westbroek, Pieter Verhoeff en Toon Gispen
Om 15.00 uur begint in Stadscafé Broers in Utrecht (Janskerkhof 9) het Ontmoetingscafé. De presentatie is in handen van Rocky Tuhuteru. Het programma omvat de volgende ontmoetingen:

Henk Westbroek gaat in gesprek met Jos Oerlemans, die afgelopen maandag samen met radio 538-DJ Edwin Evers het programma Evers staat op presenteerde. Oerlemans is groot fan van U2. En hij is doof. In het gesprek met Westbroek delen zij hun ervaringen als radiopresentator en gaan zij in op hun passie voor muziek.

Arnold Leschot, directeur strategie van het Gemeentevervoerbedrijf Utrecht, gaat in gesprek met rolstoelgebruiker Bert Penders over het belang van toegankelijk vervoer voor mensen met een handicap.

Filmmaker Pieter Verhoeff (o.a. Nynke) gaat in gesprek met Marloes Lasker. Zij is groot fan van Startrek. En zij is blind. In hun gesprek vertellen Lasker en Verhoeff elkaar wanneer een film voor hen een plaatje is.

Leefbaar Utrecht-wethouder Toon Gispen gaat in gesprek met CDA-Statenlid Ardo Menges en met PvdA-Statenlid Hans Overbeek over hun passie voor politiek. En over de vraag hoe politici kunnen bijdragen aan een maatschappij waarin mensen met en zonder handicap of chronische ziekte elkaar op voet van gelijkheid kunnen ontmoeten.

De Uitdaging voor Nederland<.B>
'De Uitdaging voor Nederland' is bedoeld om de beeldvorming van mensen met een handicap of chronische ziekte te verbeteren. Ontmoetingen tussen mensen met en zonder handicap staan centraal. Voor beide partijen een uitdaging. Aan de basis van iedere ontmoeting ligt een gemeenschappelijke interesse. Muziek, mode, of sport bijvoorbeeld. Bij een echte ontmoeting verdwijnen immers de vooroordelen om plaats te maken voor een gelijkwaardiger en realistischer beeld van de ander. De campagne is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en Vereniging Somma en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gedurende de maand maart is 'De Uitdaging voor Nederland' te horen en te zien in spotjes op radio en televisie, in week- en dagbladen, op de website en tijdens vier campagnedagen door heel Nederland. Ook in de commercials staan ontmoetingen centraal. Zo ontvangen Patricia Paay en Adam Curry in hun Adams Family Petra Tanis, die een verstandelijke beperking heeft. Eerder presenteerde Edwin Evers zijn populaire programma Evers staat op samen met Jos Oerlemans, die muziekliefhebber is, maar ook doof. Er volgen nog ontmoetingen bij Youri Mulder in Vak M en met Johannes van Dam in Het Parool. Voor meer informatie over 'De Uitdaging voor Nederland' kunt u terecht op www.deuitdagingvoor.nl.

Deel: ' Campagne 'De Uitdaging voor Nederland' in Utrecht '
Lees ook