Gemeente Haarlem

Opkomstpercentage stijgt tot boven de 60%

GGD voert campagne bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker wordt uitgevoerd door de GGD Zuid Kennemerland in samenwerking met alle huisartsen in de regio. Vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar ontvangen eens in de vijf jaar een uitnodiging van de huisarts om gratis een zogenaamd uitstrijkje te laten maken. Een uitstrijkje is belangrijk om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Het gaat om vrouwen in de gemeenten Haarlem, Bennebroek, Bloemendaal,
Haarlemmerliede/Spaarnwoude, Heemstede en Zandvoort. De GGD voert in de weken 24 en 25 een postercampagne die vrouwen attendeert op de noodzaak deel te nemen aan het onderzoek.

Dit jaar ontvangen alle vrouwen die geboren zijn in de jaren ‘69; ‘64; ‘59; ‘54; ‘49; ‘44 en ‘39 een oproep van hun huisarts om een uitstrijkje te laten maken. In deze omroep worden zij verzocht een afspraak te maken met hun huisarts. Bij een uitstrijkje neemt de arts via de vagina een kleine beetje slijm bij de baarmoederhals weg. Het duurt maar enkele minuten en doet vrijwel geen pijn. Het uitstrijkje wordt voor beoordeling gestuurd naar het laboratorium; het laboratorium stuurt de uitslag terug naar de huisarts. Vrouwen spreken met hun huisarts af hoe zij over de uitslag geinformeerd worden. Dit duurt ongeveer vier weken.

Kans op genezing

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal heel geleidelijk. Wanneer een vrouw iedere vijf jaar een uitstrijkje laat maken, kunnen veranderingen aan de baarmoederhals op tijd worden ontdekt, vaak nog ruim voordat er echt sprake van kanker is. Ook als vrouwen geen klachten hebben, is het belangrijk om iedere vijf jaar een uitstrijkje te laten maken. Bij tijdige ontdekking en behandeling is de kans op genezing bijna 100%.

Deelname meer dan 60%

Sinds de start van het bevolkingsonderzoek is het aantal vrouwen waarbij baarmoederhalskanker is gediagnosticeerd flink teruggedrongen. Jaarlijks overlijden in Nederland nu nog ongeveer 300 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Bij een maximale deelname aan het bevolkingsonderzoek is ongeveer tweederde van deze sterfte te voorkomen.

Sinds de start van het bevolkingsonderzoek in de regio is de deelname aan het onderzoek gestegen van 37% in 1995 tot ruim 60% in 1998. Het streefcijfer van de GGD Zuid Kennemerland is 60% en dus vorig jaar gerealiseerd.

Om de aandacht te vestigen op het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hangen gedurende de komende weken weer posters hierover in het Nederlands, Turks en Arabisch in de zogenaamde Muppies, de posterzuilen, die op tachtig plekken in het Haarlemse straatbeeld te vinden zijn.

Informatie: GGD Zuid-Kennemerland, afdeling Gezondheidsprojecten, telefoon 023-5151184, op werkdagen van 9.00-10.00 uur.

17 juni 1999

persberichten

Deel: ' Campagne GGD Haarlem onderzoek baarmoederhalskanker '
Lees ook