Gemeente Zoetermeer

'Gun klein elektrisch afval een tweede leven!'

Onder dit motto starten verschillende gemeenten in Zuid-Holland en de Provincie een publiciteitscampagne ter bevoordering van het inleveren van klein Wit- en Bruingoed.
Hieronder worden verstaan kleine elektrische apparaten in huis zoals een koffiezetapparaat, waterkoker, friteuze, mixer, broodrooster, scheerapparaat, strijkijzer, stofzuiger, naaimachine. Maar ook een föhn, elektrische tandenborstel, walkman, gettoblaster, boormachine, elektrische grasmaaimachine, elektrische muziekinstrumenten en een ventilator.

Oude elektrische apparaten horen niet in de vuilnisbak. Als u ze apart inlevert worden veel bruikbare materialen zoals ijzer, koper en glas, opnieuw gebruikt. Zo voorkomen we samen een enorme afvalberg en blijft het milieu flink gespaard.

Oude apparaten
Oude elektrische apparaten kunt u op twee plekken inleveren, namelijk bij de winkelier als u een nieuw apparaat koopt of bij de gemeentelijke afdeling Reiniging als dit niet het geval is. Een winkelier is verplicht om uw oude apparaat gratis aan te nemen. Tenminste als het gaat om een gelijksoortig apparaat, bijvoorbeeld een nieuw broodrooster voor een oud broodrooster.

Ingeleverde apparaten
Speciale verwerkingsbedrijven demonteren de ingeleverde apparaten. De verschillende materialen die hierbij vrijkomen worden opnieuw gebruikt. Van de kunststof maakt men kleerhangers. Aluminium en ijzer krijgen een tweede leven als autovelg, als fiets of als nieuwe friteuse. Koper wordt gesmolten en opnieuw als grondstof ingezet. Hout gaat naar de houtindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van spaanplaat. Het beeldbuisglas van de tv komt terug in nieuwe beeldbuizen. Zo leven uw oude apparaten voort. Milieuschadelijke stoffen zoals Cfk's worden op een milieuveilige manier vernietigd.

Wie betaalt?
Bij de aankoop van de meeste elektrische apparaten betaalt u tegenwoordig een verwijderingsbijdrage. Daaruit wordt de milieuveilige recycling van apart ingeleverde apparaten betaald. Deze verwijderingsbijdrage betaalt u ook als u geen oud apparaat inlevert. Alle elektrische apparaten kunt u, bij aanschaf van een nieuw, inleveren bij uw winkelier. Zelfs degene waarvoor u (nog)geen verwijderingsbijdrage hoeft te betalen. Elk apparaat dat u bij de winkelier of bij de gemeente inlevert, wordt gerecycled. Zo zorgen we met z'n allen voor een kleinere afvalberg, een besparing op grondstoffen en een schoner milieu. Goed voor nu en later!

Lever uw oude elektrische apparaat in ..

1. bij de winkelier als u een nieuw apparaat koopt.
2. bij de gemeente als u géén nieuw apparaat koopt.
Klein Wit- en Bruingoed kunt u ook inleveren bij de Chemobiel die driemaal per jaar bij u in de buurt komt (zie Huisvuilkalender 2001 voor datum en tijden).Gemeente Zoetermeer © July 2001

Last update: 20 July 2001 (12:39)

Deel: ' Campagne voor hergebruik klein elektrisch afval Zuid-Holland '
Lees ook