Aedes

CAO overleg woningcorporaties afgebroken

16 mei 2002

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO Woondiensten zijn vandaag afgebroken op een voorstel voor een nieuw loongebouw. Volgens werkgeversorganisatie Aedes eisen de vakorganisaties een wijziging in de voorgestelde nieuwe loonschalen waardoor de loonkosten tien procent hoger komen te liggen.

De partijen werken toe naar een gemoderniseerde CAO Woondiensten waar behalve een nieuw functiewaarderingssysteem ook een nieuw loongebouw wordt geïntroduceerd Door het nieuwe systeem komt een groep medewerkers buiten de salarisschalen te vallen. De werkgevers hebben een voorstel gedaan om de werknemers die hiermee te maken krijgen, volledig te compenseren. Werknemers houden zicht op het bereiken van hun huidige salarisschaal, het salaris zal ook in de toekomst blijven stijgen door de CAO-verhogingen en er is geen tijdslimiet aan verbonden. Volgens werkgeversonderhandelaar Willem van Leeuwen is er een buitengewoon fatsoenlijk voorstel gedaan.

Desondanks eisen de vakorganisaties dat de salarisschalen worden verhoogd met als gevolg een structurele loonkostenstijging van 10 procent. Volgens de werkgevers is dit 'maatschappelijk ongewenst'. Werkgeversorganisatie Aedes is teleurgesteld in de houding van de bonden: 'Het is onvoorstelbaar dat een salarissysteem dat alle garanties biedt voor de zittende medewerkers en naar de toekomst toe marktconform is, zomaar opzij wordt geschoven,' aldus onderhandelaar Willem van Leeuwen.

De CAO-partijen werken al sinds 1999 toe naar een vernieuwende en gemoderniseerde CAO Woondiensten die ruimte laat voor eigen invulling door de woningcorporaties. De gevolgen van de vastgelopen onderhandelingen zijn direct voelbaar voor de 23.000 medewerkers in de sector. Omdat de vorige CAO per 31 december 2001 afliep en er geen loonafspraken zijn gemaakt, zit een salarisverhoging er voorlopig niet in.


Zoekwoorden:

Deel: ' CAO overleg woningcorporaties afgebroken '
Lees ook