CARGOLIFTER

CargoLifter gaat samenwerken met BAE Systems

Het Amerikaanse bedrijf levert CargoLifter Development ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigelektronica en vluchtleidingssystemen.

Berlijn/Brand (ots) - CargoLifter AG heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Brits-Amerikaanse bedrijf BAE SYSTEMS Controls voor de ontwikkeling van het vrachtvliegtuig CL 160. Deze leverancier en ontwikkelaar van ruimtevaarttechnologie, toonaangevend in vliegtuigelektronica, zal CargoLifter bijstaan in het ontwikkelingsproces van het vliegtuigelektronicasysteem (instrumentatie, navigatie en communicatie) en de vluchtleidingssystemen. Sinds 15 juli werkt een team van vier vliegtuigontwikkelaars van BAE SYSTEMS samen met de ontwikkelaars van CargoLifter op de werf van CargoLifter in Briesen-Brand in de buurt van Berlijn. Ondersteund door BAE SYSTEMS Control in Santa Monica, Californië werken zij aan de ontwikkeling van beide systemen ter voorbereiding van de productie. De eerste fase van de samenwerking wordt beëindigd tijdens de vijfde aandeelhoudersvergadering van CargoLifter in de lente van 2002.

'Met onze nieuwe partner BAE SYSTEMS beschikken wij over een van de meest toonaangevende bedrijven in de ruimtevaartindustrie met een uitstekende ervaring en reputatie op het gebied van vliegtuigelektronica en vluchtleidingssystemen,' aldus Ralph Maurer, hoofd van de ontwikkelingsafdeling bij CargoLifter Development GmbH. 'Wij zijn uitermate tevreden over onze samenwerking met BAE SYSTEMS en zijn bovendien trots om met een dergelijk gerespecteerd bedrijf als partner in zee te gaan.'

CargoLifter AG, gevestigd in Berlijn, is momenteel bezig met de ontwikkeling van de CargoLifter CL 160, een luchtschip met een lengte van 260 meter en een breedte van 65 meter voor het transport van bovenmaatse en zware goederen met een maximumgewicht van 160 (metrische) ton. Deze 'vliegende kraan' moet dure transporten van zware goederen heel wat eenvoudiger en voordeliger maken - zonder ook maar grond te raken en bijna volledig onafhankelijk van de plaatselijke infrastructuur. Om het luchtschip zo marktgericht mogelijk te ontwikkelen, werkt CargoLifter momenteel reeds samen met meerdere industriële bedrijven binnen het kader van het Lead-User concept. Sinds mei 2000 is het bedrijf genoteerd op de beurs van Frankfurt (WKN 540 261, symbool: CLA) en sinds december 2000 is het aandeel opgenomen in de MDAX-index.

CargoLifter heeft momenteel 435 mensen in dienst, waarvan 235 op de werf in Briesen-Brand, in de buurt van Berlijn in de deelstaat Brandenburg, aan de ontwikkeling van het luchtschip werken. Brand is de draaispil van het bedrijf. Eind 2000 werd de hangar voor de productie van de CL 160 voltooid. Met een hoogte van 107 meter, een breedte van 210 meter en een lengte van 360 meter, is het de grootste losstaande hangar ter wereld. CargoLifter heeft bovendien het themapark CargoLifter World gebouwd, zodat al wie geïnteresseerd is, de ontwikkeling van het bedrijf kan volgen. Het park is dan ook razend populair sinds het in juni 2000 is geopend.
+++
BAE SYSTEMS is hét bedrijf op het gebied van afweer- en ruimtevaartsystemen, met een jaarlijkse omzet van ongeveer 18 miljard Amerikaanse dollar en meer dan 100.000 werknemers. Het bedrijf biedt een volledig gamma in de lucht, op zee, op land en in de ruimte met wereldwijd eersteklas contractuele relaties ondersteund door een scala aan sleutelvaardigheden. BAE SYSTEMS ontwerpt en produceert vliegtuigen voor burgerluchtvaart en luchtmacht, schepen, duikboten, ruimtesystemen, radars, vliegtuigelektronica, communicatiemiddelen, elektronica, geleide-wapensystemen en overige afweermiddelen. BAE SYSTEMS North America heeft 22.000 mensen in dienst voor het ontwerp, de ontwikkeling, integratie, fabricatie en ondersteuning van een grote verscheidenheid aan geavanceerde ruimtevaartproducten en intelligente elektronicasystemen, zowel voor overheden als voor bedrijven.
BAE SYSTEMS Controls, een productie-eenheid van BAE SYSTEMS North America, is een toonaangevend leverancier van elektronische vlucht- en motorbesturingssystemen voor de burgerluchtvaart en de luchtmacht en van toepassingen voor lanceervaartuigen. Het levert bovendien geïntegreerde vliegtuigelektronica en volledige, onbemande luchtvaartuigsystemen en is toonaangevend op het gebeid van elektronische besturingssystemen voor de locomotiefindustrie en de opkomende markt van hybride/elektrische vervoermiddelen. Controls heeft vestigingen in Johnson City, New York; Santa Monica en Ontario, Californië; Fort Wayne, Indiana; en Redmond, Washington. +++

Neem voor meer informatie contact op met:

Silke Rösser Marion Jüstel CargoLifter AG Publicis Public Relations Potsdamer Platz 10 Chausseestrasse 8 10785 Berlijn 10115 Berlijn Tel.: +49 (0) 30-7261039-2124 Tel.: +49 (0) 30-820 82-509 Fax: +49 (0) 35477- 6500-2124 Fax:+49 (0) 30-820 82-111 E-mail: silke.roesser@cargolifter.com E-mail: marion.juestel@publicis-
berlin.de

18 jul 01 15:02

Deel: ' CargoLifter gaat samenwerken met BAE Systems '
Lees ook