Gemeente Eemsmond


Persberichten

Carillon, zeemeermin en Van Veen komen terug op Johan van Veenplein

donderdag 13 juni 2002

Het carillon, de zeemeermin en het borstbeeld van Johan van Veen, die in verband met de reconstructie van het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden zijn verwijderd, keren op nieuwe plekken op het plein terug. Het carillon wordt geplaatst op het voetgangersgedeelte voor het pand aan de Hoofdstraat 180a. De gemeente is dit overeengekomen met de bewoner en met de eigenaar van dat pand. De zeemeermin komt voor het voormalig gemeentehuis te staan en het borstbeeld op de hoek bij Super de Boer, beide op de Hoofdstraat.

Carillon
Voor het carillon is een nieuw ontwerp gemaakt door architect Arie Nienhuis, die ook het pand waar het carillon voor komt te staan (de proefbakkerij van Moorlach BV) heeft ontworpen. Het carillon krijgt een nieuw, houten frame, waar de bedrading in wordt weggewerkt. Het frame bestaat uit vier meerpalen van 30 x 30 cm., de langste paal is 7,5 meter lang. In het verleden was het carillon opgehangen aan een stalen frame. Er is nu gekozen voor houten palen, omdat dat de klank van de klokken ten goede komt. De opstelling van de palen sluit aan bij de ovale belijning van het plein.

De computerapparatuur en de speeltafel van het carillon worden in het pand Hoofdstraat 180a geplaatst. De bewoner van het pand (de heer Rop) bedient de computerapparatuur. Handmatige bediening van het instrument blijft mogelijk.

Reconstructie Johan van Veenplein
De metamorfose van het Johan van Veenplein vordert gestaag, de werkzaamheden verlopen volgens planning. Enkele weken geleden is een aantal volwassen bomen op het plein geplant. Op dit moment wordt gewerkt aan de bestrating. De verwachting is dat eind volgende week de Kerkstraat en het noordelijke deel van de Hoofdstraat opengesteld worden voor het verkeer en de gehele Hoofdstraat nog voor de bouwvak. De werkzaamheden vinden plaats in goed overleg met het bestuur van de Handelsvereniging en gezamenlijk wordt getracht de overlast tot een minimum te beperken.

Deel: ' Carillon, zeemeermin en Van Veen terug op Johan van Veenplein Uithui.. '
Lees ook