Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 10-01-2013

CARRY TEFSEN SPECIAL IN AVRO'S OPIUM

Op zaterdag 12 januari is er een speciale Opium-uitzending die volledig gewijd is aan het leven en werk van actrice Carry Tefsen. Tefsen, die inmiddels 74 is, kan terugkijken op een lange en succesvolle carrière. Ze speelde rollen als Mien Dobbelsteen, Rode Sien, Tante Pietje, Zwarte Raaf, Toffe Jans en Opoe Witlof. En ze acteert nog steeds! Opium-presentator Cornald Maas spreekt met familie, vrienden en collega's van de actrice die bijna alles lijkt te kunnen: dansen, zingen, presenteren en acteren en het liefst van alles gewoon heel normaal blijft.

Carry Tefsen
De carrière van Carry Tefsen begon bescheiden als danseres in de Amsterdamse 'Moulin Rouge'. Ondanks dat haar vader een leven in de kunst afraadde, wilde Tefsen niets liever dan daar haar beroep van maken. Via onder andere het voorprogramma van de revue van Wim Kan en spaarzame tv-optredens als danseres krijgt ze een rolletje in de musical Oliver. De grote doorbraak volgt daarna met rollen in musicals als 'Anatevka' en vooral in 'de Man van La Mancha'. Na het grote succes heeft ze de rollen voor het uitkiezen. Ze kiest voor een rol in 'De Jantjes' bij het Volkstoneel naast Ramses Shaffy en Johnny Jordaan. Bij Het Volkstoneel ontmoet ze ook haar latere echtgenoot Ger Hinrichs, de zoon van Beppy Nooy. Haar zwager Marty Hinrichs verteld over zijn eerste ontmoeting met Carry, toen ze nog danste in de 'Moulin Rouge' en over de jarenlange, intensieve samenwerking met haar bij Het Volkstoneel, dat tot in de jaren tachtig zeer populair is.

De grote film doorbraak van Tefsen was natuurlijk Blue Movie, de eerste erotische film van Nederland. Helmert Woudenberg is een van haar tegenspelers: "ik had geen idee waar we aan begonnen, ik had geen script kunnen lezen van te voren". Blue Movie werd een van de succesvolste films van Nederland. Ook op televisie kent Carry grote successen. Ze presenteert het eerste datingprogramma van Nederland: 'Op Goed Geluk'. Maar het meest in het oog springt de 13-jarige samenwerking met regisseur Nico Knapper bij de VARA-serie 'Zeg 'ns Aaa'. Toen bleek dat haar personage zo populair was verschoof het accent al snel en werd Mien Dobbelsteen het hoofdpersonage.

Later opnieuw succes met de serie 'Vrouwenvleugel'. Scenarioschrijfster Marjan Berk verteld dat ze de rol van moordenares Cor Vis speciaal schreef met Tefsen in het hoofd. "ik was er van overtuigd dat Carry Tefsen veel meer kon dan we altijd van haar zagen in haar komische rollen. Ze is gewoon een hele goede actrice".

Vanaf januari is ze weer te zien in de nieuwe serie ''t Schaep in Mokum'. Opium-gezicht Maas spreekt met Frank Houtappels, schrijver van de ''t Schaep' (en groot bewonderaar van Carry Tefsen) en collega actrice Georgina Verbaan over de bijzondere plek die Carry Tefsen in de serie inneemt. Houtappels: "Ze straalt op de set een enorme rust uit, is erg collegiaal, kan goed relativeren en heeft wijsheid zonder neerbuigend te zijn".

OPIUM TV: zaterdag 12 januari om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2
Noot voor redacties


Deel: ' Carry Tefsen special in avros opium '
Lees ook