CAS International en Piep! undercover in controversieel stierenfeest


Tordesillas, Spanje, 20150916 -- CAS International was samen met Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag, in Tordesillas (Spanje) om undercoverbeelden te maken van het meest controversieel stierenfeest in Spanje. Binnenkort brengt PiepVandaag een documentaire uit over Toro de la Vega.

Rompesuelas, de stier die dit jaar ingezet werd tijdens het evenement Toro de la Vega in Tordesillas, Spanje, stierf een gruwelijke dood op 15 september. We hebben Rompesuelas vlak voor ons gezien, omringd door een massa mannen die hem vooruit dreven richting zijn dood. Tijdens Toro de la Vega wordt een stier met lansen gedood door honderden mannen te paard en te voet. Toro de la Vega is meer dan 500 jaar oud en het evenement heeft sinds 2011 de status cultureel erfgoed. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit feest, en er bestaat zelfs tegenstand vanuit liefhebbers van het stierenvechten.

Toro de la Vega 2015 nietig verklaard

Rompesuelas, die 640 kg woog, rende zo hard dat hij buiten het gebied kwam waar hij met lansen gestoken mag worden: hij kwam terecht in een industriegebied. Volgens het reglement van het toernooi Toro de la Vega had Rompesuelas in leven moeten blijven en zijn vrijheid moeten krijgen. Maar toch werd hij op straat met lansen gedood door de lansiers. Gelijk na zijn dood werd Rompesuelas bedekt en weggehaald om te voorkomen dat men de kans kreeg het dode dier te filmen en fotograferen. Tordesillas wil dit verborgen houden voor de rest van de wereld. Uiteindelijk werd het toernooi nietig verklaard omdat de lansiers zich niet gehouden hebben aan het reglement.

Piepvandaag en agressie tegen journalisten

Samen met Karen Soeters hebben we het evenement bijgewoond. Omdat de Spaanse pers ieder jaar aangevallen wordt, hebben we besloten om niet als pers te gaan, en ons zo onopvallend mogelijk gedragen. Ons is niets overkomen maar veel journalisten zijn dit jaar weer aangevallen. Een journalist van de Spaanse zender Antena 3, één van de populairste zenders in Spanje, kreeg een klap met een lans terwijl hij een interview afnam. Deze beelden zijn in heel Spanje vertoond. Meer journalisten hebben aangegeven dat ze zijn geslagen, bedreigd en dat hun apparatuur is kapotgeslagen. De Spaanse media spreekt er schande van dat het onmogelijk is om veilig berichtgeving te kunnen doen. Ana Rosa, een bekende presentatrice, zei “dit is geen feest, dit is oorlog”.

Het leven van activisten en pers in gevaar gebracht

Activisten uit Spanje zijn naar Tordesillas gereisd om op een vreedzame manier het evenement Toro de la Vega tegen te houden. Enkelen hebben zich vastgeketend, anderen blokkeerden de weg. De voorzitter van het evenement Toro de la Vega heeft besloten om de stier los te laten terwijl de activisten zich nog op de route van de stier bevonden. Veel pers was op dat moment aanwezig om te berichten over de protesten. Door het loslaten van de stier terwijl het gebied nog niet was vrijgemaakt hebben de autoriteiten het leven van de persjournalisten en de activisten in gevaar gebracht. De activisten gaan een aanklacht indienen tegen de autoriteiten van Tordesillas wegens het creëren van een onveilige situatie.

Meer dan 90.000 mensen protesteren in Madrid

Afgelopen zaterdag vond er een massaprotest in Madrid plaats, waarin meer dan 90.000 mensen meeliepen. CAS International was ook aanwezig bij dit protest. Europarlementariërs Anja Hazekamp (Nederland) en Stefan Eck (Duitsland) waren ook aanwezig en liepen mee in het protest. De Puerta del Sol, het bekendste plein van Madrid, was bomvol. Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen er nog 45.000 mensen meeliepen.


Deel: ' CAS International en Piep! undercover in controversieel stierenfeest '
Lees ook