Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen


Tussentijdse keuring te vrijblijvend

Te veel automobilisten met een oogafwijking of mentale stoornis blijven autorijden. Daarom moeten artsen vaker hun zwijgplicht doorbreken vindt Ruud Bredewoud, hoofd Medische zaken van het CBR. In Nederland is een medische keuring verplicht rond het zeventigste jaar. Tot die tijd is het invullen van de 'Eigen verklaring' voor het afleggen van een rijexamen voldoende. Twintigjarigen die hun rijbewijs halen, worden dus pas vijftig jaar later voor het eerst verplicht medisch gekeurd. Wanneer automobilisten in de tussentijd lichamelijke of geestelijke gebreken krijgen, kunnen zij dit zelf melden. Maar dit is niet verplicht en gebeurt vrijwel nooit.

Bredewoud vindt deze situatie te vrijblijvend. Hij ziet meer in het Engelse systeem. Daar zijn automobilisten wettelijk verplicht om rijgevaarlijke aandoeningen te melden bij het Engelse CBR. Als een patiënt het advies van zijn arts om zich te laten keuren herhaaldelijk in de wind slaat, mag de arts dit doorspelen. Dit mag ook wanneer een patiënt niet in staat is een medisch advies te begrijpen, bijvoorbeeld door dementie.

Volgens Bredewoud verschuilen artsen zich nu soms te gemakkelijk achter hun beroepsgeheim. "Je dwingt de mensen in feite om te wachten tot er iets fout gaat. En daarbij is ook de veiligheid van derden in het geding."

Deel: ' CBR Tussentijdse keuring te vrijblijvend '
Lees ook