expostbus51


CBS


CBS: Bezettingsgraad industrie gedaald

De bezettingsgraad van de productie-installaties in de industrie is in december gedaald. Uit de resultaten van de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de ondernemers in de industrie in december de productie iets hebben zien afnemen. Voor de komende maanden wordt een lichte toename van de bedrijvigheid verwacht.

Productie-installaties minder benut
De bezettingsgraad in de industrie is in december gedaald naar 83,7% en komt daarmee 1,2 procentpunt lager uit dan in september. Onvoldoende vraag naar het product wordt door een groeiend aantal bedrijven genoemd als een belemmerende productiefactor. Desondanks voorzien de ondernemers in de industrie voor het eerste kwartaal van 1999 een lichte productiestijging. Deze verwachting is mede gebaseerd op een iets toegenomen orderontvangst. De index van de voorraad orders in portefeuille stijgt met ongeveer 1 procentpunt naar 98,0 (maart 1996=100). De ondernemers beoordelen de orderontvangst positiever dan in november het geval was.

Producentenvertrouwen onveranderd
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in december uitgekomen op 0,2. Dit is dezelfde waarde als in november. De indicator ligt daarmee 4,3 procentpunt lager dan in dezelfde periode van 1997.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.

Deel: ' CBS Bezettingsgraad industrie gedaald '
Lees ook