CBS

Omzet detailhandel hoger in januari

In de eerste maand van 2000 ligt de omzet van de detailhandel 2,1% hoger dan in januari vorig jaar. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de winkels in duurzame artikelen de omzet in januari flink hebben zien groeien (+5,7%). Bij de detailhandel in voedingsmiddelen daarentegen blijkt de omzet te zijn gedaald (-3%). Deze ontwikkeling waarbij de non-food winkels beter scoren dan de winkels in de foodsector doet zich al voor vanaf begin 1996. In totaal heeft de consument in januari voor 11,5 miljard gulden (5,2 miljard euro) bij de detailhandel uitgegeven. Dit betekent dat een huishouden in januari voor ruim 1700 gulden (780 euro) heeft gewinkeld.

Ruime omzetgroei drogisterijen
De drogisterijen hebben de verkopen in januari met 14,8% verbeterd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Hiermee hebben zij de fikse omzetgroei van 1999 (+10,3%) gecontinueerd. Uit CBS-onderzoek naar het consumentenvertrouwen blijkt dat de consument het een gunstige tijd blijft vinden voor het doen van grotere aankopen zoals de aanschaf van meubels, koelkast of televisie. De branches woninginrichting (+12,5%) en consumentenelektronica (+8,8%) hebben in januari dan ook flink wat meer verkocht. Ook de omzet van de doe-het-zelfbranche zat in januari in de lift (+8%). De kledingbranche daarentegen heeft omzet verloren (-2,6%), mogelijk onder invloed van het zachte en relatief droge winterweer in januari.
Rode cijfers voor foodsector
Ruim driekwart van de omzet van de voedingsmiddelenwinkels komt voor rekening van de supermarkten. De omzetdaling in januari bij de supermarkten (-3,5%) brengt de foodsector van de detailhandel dan ook in de rode cijfers (-3%). Ook de groentewinkels en de slagerijen hebben in januari omzetverlies geleden. De omzetdaling (-3%) bij de voedingsmiddelenwinkels wordt mede veroorzaakt door een verschil in verkoopdagen tussen beide januarimaanden. Hiervoor gecorrigeerd komt de omzetgroei uit op een kleine plus (+1%).
Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben alle ontwikkelingen betrekking op een vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft januari 2000 een maandag meer, maar een vrijdag minder dan januari 1999. Als men hiervoor corrigeert komt de omzetgroei bij de totale detailhandel 2,8 procentpunt hoger uit en bedraagt dan 4,9%.

Deel: ' CBS omzet detailhandel hoger in januari '
Lees ook