CBS

Omzet detailhandel februari flink hoger

In februari 2000 heeft de detailhandel de omzet flink zien groeien. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er 9,8% meer is verkocht dan in februari vorig jaar. Vooral de winkels in non-foodartikelen hebben in februari goed gedraaid. De omzet is hier zelfs met 13,5% gestegen. Toonaangevend in de non-foodsector waren onder meer de drogisterijen, de winkels in consumentenelektronica en de doe-het-zelfbranche. De winkels in voedingsmiddelen hebben de verkopen veel minder zien toenemen (+4,8%). In totaal heeft de consument in februari voor 11,5 miljard gulden (5,2 miljard euro) boodschappen gedaan. Per huishouden is de portemonnee hierdoor iets meer dan 1700 gulden (780 euro) lichter geworden.

Drogisterijen in trek
De omzet van de drogisterijen is in februari met 14,3% verbeterd ten opzichte van dezelfde maand in 1999. Deze branche behoort al geruime tijd tot de sterke groeiers in de non-foodsector. In de periode 1995 - 1999 is de omzet bij de drogisterijen met iets meer dan eenderde toegenomen. Ook de doe-het-zelfwinkels (+14,2%) en de winkels in consumentenelektronica (11,3%) hebben in februari flink wat meer verkocht. De kledingbranche heeft de tegenvallende januarimaand in februari weer enigszins goed kunnen maken (+7,7%). Ook de textielsupermarkten hebben een prima februarimaand achter de rug (+15,9%). De afgelopen jaren zijn voor de textielsupermarkten echter teleurstellend verlopen. In de periode 1995 - 1999 groeide de omzet bij deze winkels met slechts 2,6%.

Supermarktomzet hoger in februari
Na een wat mindere januarimaand hebben de supermarkten in februari 4,9% meer in de kassa's zien vloeien dan in dezelfde maand van vorig jaar. De prijzen bij de supers zijn deze maand met ruim 1 procent gedaald. Het is waarschijnlijk dat dit voor een deel is toe te schrijven aan de prijzenoorlog tussen een aantal supermarktketens. Het omzetvolume bij de supers is daardoor met ongeveer 6% toegenomen. Overigens telde februari een koop(dins)dag meer dan februari een jaar geleden.
Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben alle ontwikkelingen betrekking op een vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft februari 2000 een verkoopdag (dinsdag) meer dan februari 1999. Als men hiervoor corrigeert komt de omzetgroei bij de totale detailhandel 3 procentpunt lager uit en bedraagt dan bijna 7%.

Zoekwoorden:

Deel: ' CBS Omzet detailhandel in februari flink hoger '
Lees ook