CD Release Fadozangeres Daisy Correia 'Uma casa Portuguesa' 13.11.2016


AMSTERDAM, 20161102 -- Daisy Correia brengt met 'Uma casa Portuguesa' een hommage aan Amália Rodrigues, de grootste fadozangeres aller tijden. Velen gingen Daisy voor maar nog niet eerder werd dit ook in het Nederlands gedaan.

Daisy Correia, kind van twee culturen (Nederlandse vader, Portugese moeder) ontdekte de fado op jonge leeftijd. Na het bijwonen van een fadoconcert in Portugal sloot ze de fado in haar hart en zocht samenwerking met grote namen in Portugal. Daar wordt zij nu gezien als ambassadrice voor de fado in Nederland.

In Nederland was Fernando Lameirinhas onder de indruk van Daisy en vroeg haar voor twee van zijn theaterprogramma’s. Daarna begon de ontdekkingsreis naar haar eigen fado, naar wie ze kon zijn in de fado.

Tien jaar later is deze dertiger 8 theatertournees en 3 cd’s rijker. Daisy stond o.a. met Lenny Kuhr, Jan Dulles en Stef Bos op het podium. Met de laatste nam ze in 2014 een duet op voor haar vorige album. In Portugal is ze regelmatig op TV te bewonderen en deelt ze het podium met grote namen in de fado zoals Ana Moura.

Afgelopen seizoen bracht Daisy in de theaters een hommage aan Amália Rodrigues. Daisy betrok haar fans bij de repertoirekeuze voor dit programma. De waardering door de Amália en fado fans voor Daisy’s interpretatie van de meesterstukken van Amália was groot tijdens de tour. Zo ontstond het idee om dit repertoire op CD vast te leggen. Het was heel bijzonder dat de opname op 10 juni dit jaar in het bijzijn van haar fans plaatsvond in de Power Sound studio in Amsterdam.

[Cover van de CD Uma Casa Portuguesa van Daisy Correia]

Daisy begint haar CD a capella met het lied Grito (schreeuw), dat een waar kippenvelmoment teweegbrengt. Grito was het enige lied dat tijdens Amalia’s begrafenis te horen was. De schreeuw om eindelijk verlost te zijn van alle pijn die ze haar leven lang voelde. Dat moet Amália ook gevoeld hebben toen ze de tekst van het nummer Lágrima schreef waarna ze zelfmoord wilde plegen. Andere door Daisy vertolkte fado's zijn Com que voz dat na het uitkomen verboden werd in Portugal, Coimbra dat voor haar grote internationale doorbraak zorgde en Estranha forma de vida; dit zijn allemaal nummers die van grote betekenis voor haar carrière zijn geweest. Het lied Canção da Beira Baixa krijgt een ereplaats omdat het uit de streek is waar haar ouders vandaan komen. Amalia’s moeder zong het altijd met haar. Met een prachtige solo van haar band laat Daisy horen dat ze met topmuzikanten werkt.

Zelf componeerde Daisy de muziek voor haar eigen hommage aan Amália met de tekst: Amália na gente (Amália in ons allen). Amália nam vele platen in diverse talen op met nummers uit die landen. Daisy stipt dit aan in Daisy’s Amália medley (DAM).

Dat de fado ook in het Nederlands prachtig kan klinken, bewijst het nummer Fadista, geschreven door Lenny Kuhr (die het ook eerder zong) en Herman Pieter de Boer. Deze laatste is tevens verantwoordelijk voor de Nederlandse tekst van de titelsong Uma casa Portuguesa (Portugese lente). Zeer verrassend geeft Daisy in beide talen een mooie uiting aan haar twee achtergronden.

Na een welverdiend applaus komt als verrassing het prachtige ingetogen nummer Ó gente da minha terra.  Met tekst van Amália en muziek van Tiago Machado (die haar eerste twee CD’s produceerde) en oorspronkelijk door fadista Mariza gezongen. Hiermee sluit Daisy een waardevol eerbetoon aan Amália af dat zeer de moeite waard is om in huis te halen. Zoals Daisy in haar dankwoord schrijft “ik ben niet de nieuwe Amália” maar hiermee zet ze, op haar eigen manier, het werk van de fadokoningin voort.

De CD release vindt op 13 november om 15:30 uur in Club Dauphine in Amsterdam plaats. Met het uitkomen van de CD en de reprise van het theaterprogramma 'Uma casa Portuguesa', brengt Daisy met haar muzikanten haar eerbetoon aan Amália nog meer tot leven. Gast Fred Delfgaauw - theatermaker, meesterverteller en poppenspeller - zal op zijn eigen wijze de eerste CD aan Daisy overhandigen. 

Bezetting band:
Daisy Correia, zang
Frank Keijzer, piano
Mark de Jong, percussie
Marko Bonarius, contrabas
Joeri de Graaf, akoestische gitaar
António Costa, Portugese gitaar

In diverse bezettingen is Uma casa Portuguesa te zien in:
 Voorburg   Theater Ludens          04-11-2016 Utrecht    Schiller Theater           26-11-2016 Hoorn      Schouwburg het Park        09-12-2017 Balk       De Treemter                08-01-2017 Naaldwijk  Westland Theater De Naald  25-01-2017 Rilland   Podium Reimerswaal         04-02-2017 Purmerend  De Purmaryn                11-02-2017 Amstelveen CC Griffioen               16-02-2017 Hoogezand  Theater ’t Kielzog         17-02-2017 Zandvoort  De Krocht                 19-02-2017 Diepenheim Cultuurcentrum Herberg de Pol 26-02-2017 Leusden    De Muziektuin        05-03-2017 

Voor meer informatie over Daisy Correia kijk op:
www.daisycorreia.comwww.youtube.com/daisycorreia

Flyer Daisy Correia 'Uma Casa Portuguesa'

Deel: ' CD Release Fadozangeres Daisy Correia 'Uma casa Portuguesa' 13.11.2016 '
Lees ook