Nederlands Normalisatie-instituut

17 augustus, 1999 Normen-noviteiten tijdens Elektrotechniek 99

Cd-rom en handboek voor elektrotechnische tekeningen

Delft - Misverstanden met opdrachtgevers over de interpretatie van elektrotechnische tekeningen kosten vaak tijd en geld. Om te zorgen voor een eenduidige, genormaliseerde, communicatie rond elektrotechnische tekeningen, heeft het Nederlands Normalisatie-instituut (NNI) twee producten ontwikkeld: een handboek en een cd-rom. De nieuwste versies van deze twee producten worden onder meer gepresenteerd tijdens Elektrotechniek 99.

Het Handboek 5152 Technische tekeningen - Elektrotechnische symbolen is een vertaling van de internationale norm IEC 617 Graphical symbols for diagrams, uit 1996.
Het boek is opgebouw uit tien delen, met onder meer aandacht voor symboolelementen, halfgeleiders en elektronenbuizen, schakel-, besturings- en beveiligingsmaterialen en bouwkundige topografische installatietekeningen.
De in 1998 uitgekomen Cd-rom Technische tekeningen - Elektrotechnische symbolen is uitgebreid met pull-down menus en toolbars, zodat hij direct in Autocad te gebruiken is. Door aanklikken in Autocad is snel het juiste symbool in te lezen.
De symbolen kunnen ook in andere CAD-systemen worden gebruikt, omdat de ze zowel in .dwg als .dxf formaat op de cd-rom staan.

Het NNI is te vinden in beurs stand nummer 8A 065, waar de cd-rom gedemonstreerd wordt.

Meer informatie
Voor bestellingen of meer informatie over deze producten en over het gebruik van de symbolen in E-plan kan men contact opnemen met de heer ing. W.F.J.M. Wolf, standardisation consultant bij NNI-Elektrotechniek. Telefoon: (015) 2 690 290, e-mail: willem.wolf@nni.nl .

Deel: ' Cd-rom en handboek voor elektrotechnische tekeningen '
Lees ook