Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Oefenen met We gaan nog niet naar huis

Cd-rom over buitenschoolse opvang verschenen bij het NIZW

8 mei 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de cd-rom We gaan nog niet naar huis verschenen. Deze interactieve cd-rom biedt oefenmateriaal voor leid(st)ers in de buitenschoolse opvang en voor studenten sociaal-pedagogisch werk of sociaal-cultureel werk. Zij kunnen met behulp van We gaan nog niet naar huis hun beroepshouding en beroepsspecifieke vaardigheden trainen. Er is ook een bijbehorende handleiding ontwikkeld voor docenten en begeleiders om hun studenten of medewerkers bij het gebruik van de cd-rom te ondersteunen.

De ouders van Marloes willen niet dat zij zelf vanuit de buitenschoolse opvang naar de bibliotheek gaat. Andere kinderen van haar leeftijd mogen dit wel. Hoe lost de leid(st)er dit op?

Vragen
Buitenschoolse opvang van nu is veel meer dan alleen opvang. De BSO probeert een gezellige en uitdagende omgeving te bieden waar ieder kind, ongeacht de leeftijd, aan zijn trekken komt. De begeleiding is in handen van professionele leid(st)ers, die een opleiding hebben gevolgd als sociaal-pedagogisch werk of sociaal-cultureel werk. Deze opleidingen zijn niet specifiek gericht op de buitenschoolse opvang. Leid(st)ers in de BSO worden dan ook geconfronteerd met vragen die zij tijdens hun opleiding niet zijn tegengekomen. Zij blijken daarom vaak behoefte te hebben aan aanvullende kennis en vaardigheden.

Wisselende situaties
Om in deze behoefte te voorzien heeft het NIZW, in samenwerking met een aantal regionale opleidingscentra (ROC's) en Cinop de cd-rom We gaan nog niet naar huis ontwikkeld. De cd-rom stelt gebruikers in staat specifieke vaardigheden te oefenen, zoals omgaan met veiligheid en gewenst en ongewenst gedrag. Ook biedt de cd-rom discussiemateriaal en aanvullende inhoudelijke informatie. Met behulp van beeldmateriaal, gesproken tekst en interactieve oefeningen leren studenten, startende en ervaren leid(st)ers beter in te spelen op de steeds wisselende situaties binnen de BSO.

Basiscursus
De cd-rom is gebaseerd op een deel van de Basiscursus Buitenschoolse Opvang. Deze cursus heeft het NIZW ontwikkeld in samenwerking met een aantal ROC's. De cursus is inmiddels vele malen gegeven. Uit de reacties van deelnemers blijkt dat zij erg enthousiast zijn over de Basiscursus Buitenschoolse Opvang en dat deze in een grote behoefte voorziet.

Bestellen
De cd-rom We gaan nog niet naar huis. Leren omgaan met wisselende situaties in de buitenschoolse opvang is ontwikkeld door het NIZW e.a. en kost 74,50. ISBN 90-5050-923-1 en E 831872. Van de cd-rom is ook een netwerkversie verkrijgbaar. Prijzen op aanvraag. NIZW-bestelnummer E 83187. De handleiding We gaan nog niet naar huis. Handleiding voor begeleiders is geschreven door Netty Jongepier, Pauline van Tienhoven en Tine van de Velde en kost 9,- ISBN 90-5050-924-X en E 831871. Te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. De cd-rom en handleiding zijn tevens verkrijgbaar via de boekhandel.

Laatste update: 8 mei 2002

Deel: ' Cd-rom over buitenschoolse opvang verschenen bij het NIZW '
Lees ook