CDA

Ria Oomen-Ruijten neemt voortouw in strijd tegen baarmoederhalskanker

20 September is de Europese campagne gestart voor de introductie van de HPV test waarmee het HPV virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt in een zeer vroeg stadium getraceerd kan worden. Mede-initiatiefneemster CDA-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten hoopt hiermee de bekendheid van het HPV virus te vergroten en tegelijkertijd regeringen aan te zetten tot het opzetten van nationale screeningprogramma's en het garanderen van de vergoeding van de tests.

Ria Oomen-Ruijten tijdens de persconferentie:"Jaarlijks sterven 12.800 vrouwen onnodig aan baarmoederhalskanker terwijl de ziekte 100% te genezen is wanneer het tijdig ontdekt wordt. Helaas vertrouwen de verschillende nationale gezondheidsdiensten in Europa nog steeds op het ouderwetse uitstrijkjessysteem waarbij de aanwezigheid van abnormale cellen en dus geen aanwezigheid van HPV getest wordt. Hierdoor wordt de ziekte later gedetecteerd."

In een open brief aan de Commissarissen Byrne, Diamantopolou en Liikanen dringt Ria Oomen er samen met de organisatie
European Women for HPV testing sterk op aan om de HPV test in hun komende "Aanbevelingen voor Kanker screening" aan te bevelen. Oomen: " Het wordt tijd dat de Europese regeringen in actie komen om baarmoederhalskanker te overwinnen. Gezien de huidige wetenschappelijk kennis van zaken is er geen reden om dit te laten liggen."

Na de persconferentie werden er buiten het gebouw van het Europees Parlement 1200 paarse ballonnen opgelaten om de Europese vrouwen te gedenken die jaarlijks onnodig sterven aan baarmoederhalskanker.

Meer informatie: Ria Oomen-Ruijten, tel: + 32 2 284 7863

Deel: ' CDA neemt voortouw in strijd tegen baarmoederhalskanker '
Lees ook