CDA

Rietkerk over anti-jeugdcriminaliteitsplannen Kalsbeek: niet experimenteren, onmiddellijk uitvoeren

"Beter laat dan nooit". Dat is de eerste reactie van CDA Tweede Kamerlid Theo Rietkerk op de plannen van staatssecretaris Kalsbeek (justitie) ter bestrijding van jeugdcriminaliteit in Utrecht. Maar, zo voegt Rietkerk er meteen aan toe: "het CDA is tegen het slechts bij wijze van experiment uitvoeren van deze maatregelen. Dan zal daarover weer een nota verschijnen, volgen er evaluaties en zijn we weer een tijd verder. Dat duurt simpelweg te lang."

Kalsbeek wil naar een combinatie van strafrecht en behandeling, ofwel een combinatie van heropvoeding en straf. De in herhaling vervallende jonge criminelen moeten veel intensiever dan nu gevolgd worden. In de regio Utrecht zorgt een harde kern van ongeveer 300 jonge Marokkanen voor 80% van de criminaliteit.

Het CDA vindt dat de plannen van de staatssecretaris onmiddellijk en dus zonder experiment moeten en kunnen worden ingevoerd, omdat uit bestaand onderzoek is gebleken dat de door de staatssecretaris voorgestelde aanpak de beste methode, ter bestrijding van jeugdcriminaliteit, is.

Verder vindt het CDA dat de uitvoering niet beperkt moet blijven tot Utrecht. In alle steden en wijken waar dit probleem jeugdcriminaliteit speelt, moet deze problematiek op de voorgestelde wijze worden aangepakt.

Theo Rietkerk: "Het CDA spoort de staatssecretaris dus aan tot daadkracht, in plaats van meer papier."

Zoekwoorden:

Deel: ' CDA scherpt anti-jeugdcriminaliteitsplannen aan '
Lees ook