CDA

CDA: Van der Ploeg negeert Kameruitspraak (230999)

Den Haag, 23 september 1999

Het CDA is hoogst verbaasd over de brief van Staatsecretaris Van der Ploeg over de uitvoering van de motie over het schrappen van 3% strafkorting. Van der Ploeg zegt weliswaar de motie uit te voeren maar via een achterdeur blijft de strafkorting gewoon overeind.

Woordvoerster Marry Visser-van Doorn: Voor de zomer was er een motie aangenomen van VVD, CDA en D66. Van der Ploeg wilde de culturele instellingen dwingen tenminste drie procent van hun budget te besteden om nieuw publiek te bereiken. Diversiteit van het cultuuraanbod is belangrijk maar moet niet met een negatieve impuls worden afgedwongen. Met het aannemen van de motie werd Van der Ploeg gedwongen deze maatregel in te trekken. Nu blijkt echter dat hij gewoon zijn zin doordrijft. Hij zegt wel dat hij de motie uitvoert maar dreigt instellingen die de drie procentnorm niet halen, met intrekking van de subsidie. Wij kunnen dit moeilijk een positieve stimulans noemen. Bovendien wordt de extra 16 miljoen alleen besteed aan instellingen die aan de 3%-norm voldoen. Een vorm van verkapte chantage.

In het overleg dat 30 september plaatsvindt, zal het CDA vasthouden aan een correcte uitvoering van de motie. Marry Visser- van Doorn: Wij rekenen erop dat VVD en D66 een rechte rug houden en deze schijnoplossing niet accepteren. De Kamer moet wel serieus worden genomen.

Woordvoerder: Marry Visser-Van Doorn 070-3182566 Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509

Deel: ' CDA Van der Ploeg negeert Kameruitspraak '
Lees ook