CDA

Verhagen: solidariteit met bondgenoot is niet alleen uitspreken van afschuw en medeleven

"Een bondgenootschap is er niet alleen in goede tijden, maar vooral ook in kwade tijden. Terecht heeft de Navo-Raad de terroristische aanslag op de VS omschreven als een rechtstreekse aanval op alles waar het Westen voor staat. Met onze instemming heeft de Navo-Raad artikel 5 van het Navo-verdrag van toepassing verklaard. Dat betekent dat de aanval op de VS wordt beschouwd als een aanval op het gehele bondgenootschap, als vastgesteld wordt dat een buitenlandse macht achter de afschuwelijke aanslagen zou zitten", zo luidt de reactie van Maxime Verhagen op de besluiten van de Navo-Raad.

Verhagen: "Solidariteit met een bondgenoot is niet alleen het uitspreken van afschuw, medeleven en rouw, maar vraagt vastberadenheid om samen het terrorisme aan te pakken. Dezelfde vastberadenheid die onze grootste bondgenoot in 1944 toonde op de stranden van Normandië. We vinden het heel positief dat Amerika de steun en betrokkenheid van de bondgenoten zoekt, omdat het daarmee aangeeft zich niet terug te trekken in isolationisme of eenzijdig de vergelding zoekt. De terreuraanval op onschuldige mensen maakt ook duidelijk dat het traditionele verschil tussen interne en externe veiligheid volkomen achterhaald is. Het is duidelijk dat defensie niet kan volstaan met het beschermen van het land tegen een militaire aanval van een ander land en met deelname aan internationale vredesmissies. Interne en externe veiligheid zijn niet meer van elkaar te scheiden, wat gevolgen moet hebben voor toekomstig beleid. De schotten tussen de ministeries moeten verdwijnen, inlichtingendiensten moeten samenwerken en geïntegreerd worden. Dat betekent ook dat er meer aandacht moet komen voor inlichtingenvergaring en veiligheidscontrole. De vrijheid van het individu mag niet ten koste gaan van de veiligheid van de samenleving."

Verhagen noemt de suggestie dat Nederland een conflict "ingezogen" zou worden, waar het geen vat meer op heeft, "onzinnig". Verhagen tijdens het overleg dat op 13 september in de Kamer plaatsvond: "In de juridische verklaring van de Navo-Raad is nogmaals bevestigd wat al in het verdrag staat, namelijk dat elke bondgenoot zelf bepaald welke inzet nodig is. En die kan velerlei zijn. Wij sluiten daarbij geen enkele optie uit. De Navo-Raad, waar Nederland een volwaardige stem in heeft, gaat over haar eigen beslissingen. Waar het nu om gaat, is solidariteit tonen met het zwaar getroffen Amerika."

Deel: ' CDA wil solidariteit met bondgenoot en actie onderenemen '
Lees ook