CDA

: Tweede Kamer : CDA wil uitvoering remigratieprojecten (090299)

CDA wil uitvoering remigratieprojecten (090299)

Den Haag, 9 februari 1999

De CDA-fractie is verbaasd over het voorstel van minister Herfkens veel minder te willen investeren in begeleide remigratie naar het land van herkomst . Herfkens zegt hiervoor onvoldoende geld te hebben op haar begroting. Mede omdat de eerstejaars opvang van erkende vluchtelingen zwaar op haar begroting drukt. Volgens CDA woordvoerder Verburg is hier sprake van volstrekt verkeerde prioriteit.

Gerda Verburg: Gefaciliteerde remigratie is van essentieel belang voor mensen, die naar het land van herkomst kunnen en willen terugkeren. Extra inzet van ons is nodig om remigranten sociaal-economisch een goeie start in het thuisland te laten maken.
Verburg wijst erop dat gefaciliteerde remigratie een expliciete afspraak is in het regeer-accoord. En daar heeft Herfkens ook voor getekend. Het CDA eist dat Herfkens zich alsnog commiteert.

Het zou toch te gek zijn als de OS-begroting wel gebruikt kan worden om zonder limiet garant te staan voor de eerste opvang van erkende vluchtelingen uit 3e wereldlanden, maar niet voor terugkeer. Hierdoor wordt de mogelijkheid om bij te dragen aan duurzame oplossingen voor de toekomst van mensen en hun families afgesneden, aldus Verburg. Het CDA vindt dat minister Herfkens alsnog moet meewerken aan uitvoering van de remigratie projecten en zal hier tijdens het Kameroverleg dat donderdag plaatsvindt op aandringen.

Woordvoerder : Gerda Verburg 070-3182555 of 0343-5177729 Voor verdere informatie : Bieke Oskam 070-3182509 of 06-53153269

Deel: ' CDA wil uitvoering remigratieprojecten '
Lees ook