Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, woensdag 3 september 2014

Cello Biennale en EYE gaan samenwerken

Cello & Film, een minifestival in EYE

EYE opent het cultureel seizoen met het muzikale filmprogramma Cello & Film. Van 14 t/m 21 september toont EYE stille films begeleid door live cellomuziek, zoals Blackmail van Hitchcock, en de première van de documentaire over cellist Ernst Reijseger (Mongools goud). Reijseger geeft voorafgaand aan de voorstelling een kort optreden. In de Arena van EYE zijn er performances van The Cello Box en optredens van de Cello Brigade, een project van conservatoriumstudenten. Cello & Film vindt plaats in samenwerking met het grootste cellofestival ter wereld, de Cello Biënnale Amsterdam, dat van 17 tot 25 oktober 2014 in het Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis plaatsvindt.

Cello & Film, van 14 t/m 21 september in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl. Cello Biënnale Amsterdam, 17 t/m 25 oktober in Muziekgebouw aan 't IJ & Bimhuis

EYE zoekt steeds naar nieuwe manieren om stille films uit de collectie te presenteren aan het publiek, op het snijvlak van film en kunst, door samenwerkingen aan te gaan met andere festivals. Als opmaat naar de Cello Biënnale Amsterdam presenteert EYE ditmaal onder andere Blackmail (1929) en Die Teufelkirche (1919), waarvan EYE de proloog restaureerde, begeleid door live cellomuziek.

Programma Cello & Film:

Het geheim van Boccherini

Anner Bijlsma, Nederlands beroemdste cellist, werd dit jaar 80. Het geheim van Boccherini volgt Bijlsma tijdens diens reis naar Spanje, waar hij het verlaten paleis van de Italiaanse barokcomponist Luigi Boccherini bezoekt. zondag 14 sept 15.00

Hitchcocks Blackmail (1929): stille film + live muziek

Hitchcocks vroege thriller is een chantageverhaal over een jonge vrouw die gevangen raakt in het net van een afperser. Met live muziek van het trio Made in Amsterdam: Annie Tangberg (cello), Bonno Lange (cello), Jörg Brinkmann (cello). zondag 14 sept 16.00

Cello en experimentele film
Örs Köszeghy is de jonge Hongaarse cellist in dit bijzondere programma met experimentele film en muziek met onder andere études Solares van Frank Scheffer en Opus II, III, IV van Walter Ruttmann. Voorafgaand een performance in de Arena van EYE van The Cello Box met Katherina Gross.

dinsdag 16 sept 19.30

Live concert + Kolya

Concert met Tsjechische romantische muziek van DvoÅ(TM)àk en Popper, live uitgevoerd door Joris van den Berg (cello) en Martijn Willers (piano).

Aansluitend de Tsjechische film Kolya, over een rokkenjagende cellist die na een schijnhuwelijk opeens voor een jongetje moet zorgen. Op de afterparty om 22.15 speelt de Cello Brigade, een project van conservatoriumstudenten, in de Arena van EYE.

woensdag 17 sept 20.00

Cave of Forgotten Dreams

3D-documentaire van Werner Herzog waarvoor cellist Ernst Reijseger de muziek schreef. Werner Herzog daalt af in een nauwe spleet waar 32.000 jaar geleden de prachtigste grotschilderingen werden gemaakt. Met uiterst zeldzame beelden van de voor het publiek ontoegankelijke grot van Chauvet.

zaterdag 20 sept 12.30

Concert Ernst Reijseger + première: Mongools goud

Voorafgaand aan de première van Mongools goud geeft cellist Ernst Reijseger een kort concert. Aansluitend de première van de nieuwste documentaire van de befaamde filmmaker Thomas Doebele, over de zoektocht van cellist Ernst Reijseger in Mongolië naar het perfecte paardenhaar voor zijn strijkstok (producent: Interakt).

zaterdag 20 sept 14.30

Cinema Concert: Die Teufelskirche (1919, Hans Mierendorff)

Satan heeft het plan opgevat om drie boerendorpen te vernietigen met de hulp van een boerin die hij heeft verleid. De plaatselijke kerk is het epicentrum van zijn diabolische masterplan, waarmee hij de boerengemeenschap wil ontwrichten. Dit religieuze drama is afkomstig uit de collectie van Jean Desmet, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en onderdeel uitmaakt van de EYE-collectie. Die Teufelskirche werd bij uitbreng gecensureerd en soms zelfs verboden in sommige steden in Duitsland.

De korte, verloren gewaande, proloog van de film werd onlangs teruggevonden. EYE heeft deze gerestaureerd en is nu voor het eerst weer te zien op het grote doek.

Met live muziek van Amber Docters van Leeuwen (cello en elektronica).

zondag 21 sept 16.00

Deel: ' Cello Biennale en EYE gaan samenwerken '


Lees ook