Centraal Museum Utrecht dit jaar Chinese Plein van de Hemelse Vrede


Chinese mensenrechtenactivisten herdenken in Utrecht 25ste verjaardag Tian An Men bloedbad

UTRECHT, 20140530 -- Dit jaar 4 juni komt een groep in Nederland wonende Chinezen - die het bloedbad op Plein van de Hemelse Vrede overleefd hebben en die nog steeds actief zijn met hun idealen om hun vaderland China te democratiseren - naar het standbeeld Tank Man in het Centraal Museum Utrecht om het bloedbad voor het 25ste jaar te herdenken. Zij zien de Tank Man in de mens echt voor het eerst van dichtbij en frontaal. Zij worden vergezeld door hun Nederlandse sympathisanten. Met zijn allen zingen ze "We zijn allemaal Tank Man".

Kunstwerk ‘Tank Man’ van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo in het Centraal Museum  is een universeel beeld van moed en daadkracht, van persoonlijke vrijheid die het opneemt tegen een regime.

Tank Man is wereldberoemd als de man die op 4 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede tanks tegenhield tijdens de studentenopstand. Zijn naam is Wang Weilin.

Naast rouw aan de doden van het bloedbad, willen  de Chinezen met dit bezoek hun dankbaarheid en waardering tonen aan het Centraal Museum Utrecht, de kunstenaar Fernando Sánchez Castillo en de sponsor voor dit project.

Na het bezoek gaat de groep naar Den Haag. Zij zullen een aanvraag voor de Tulip Human Rights Award indienen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Oeigoerse activist Ilham Tohti.

tijd: 4 juni 2014 tussen 11:00 en 13:00

plaats: Centraal museum Utrecht

adres: Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht 

contact:
Behtiya Nasir - Oeigoerse activist - 0031 6085305511
Haibo Wu, Chinese fotograaf die in de avond van 3 tot 4 juni 1989 het bloedbad zelf meegemaakt heeft: 0031 684520106
beide mannen zijn bereid om hun verhalen aan de pers te vertellen. 

Mona Zhimin Tang treedt op als tolk zij is auteur van Tranen Over Tian An Men - levensverhaal van een Nederlandse Chinese vrouw en haar strijd om de hemelse vrede, BZZTOH, 1999, Den Haag telefoon 0032- 468 155 528

Initiatief: European Council of Mongolia-Uyhgur-Tibet-Han China


Deel: ' Centraal Museum Utrecht dit jaar Chinese Plein van de Hemelse Vrede '


Lees ook