Sotheby'sCentraal Museum Utrecht laat kunst door Sotheby's veilen

4 februari t/m 8 maart 2006: tentoonstelling 'Uit het depot', Centraal Museum
zondag 12 maart 2006: veiling door Sotheby's in het Centraal Museum.

Amsterdam, 10 januari 2006. Met veel genoegen maakt Sotheby's Amsterdam bekend dat zij is aangezocht door het Centraal Museum Utrecht op zondag 12 maart 2006 een selectie kunstvoorwerpen uit het depot van het museum ter veiling te brengen. Het betreft een klein deel van de totale collectie van 47.000 objecten van het museum.

Afstoting en veiling
Vanaf 4 februari 2006 vindt in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling 'Uit het depot. Het afstotingsbeleid van het Centraal Museum' plaats, waarin de ruim 1400 af te stoten stukken te zien zullen zijn. Het Centraal Museum wil kunst geheel volgens de richtlijnen van het Instituut Collectie Nederland en de Nederlandse Museum Vereniging afstoten. Het gaat om stukken die niet passen in de museumcollectie van het Centraal Museum en in andere musea en particuliere collecties beter tot hun recht komen. In eerste plaats wordt gekeken of het stuk kan worden opgenomen in de verzameling van een ander museum, of dat het kan terugkeren naar de eigenaars die het ooit schonken of in bruikleen gaven. De stukken die niet op deze manier kunnen worden overgedragen worden geveild nadat musea een keuze hebben gemaakt. De definitieve lijst van te veilen stukken wordt op 1 maart bekend gemaakt. De veiling wordt door Sotheby's gehouden, maar zal plaatsvinden in het Centraal Museum Utrecht op zondag 12 maart 2006.

Afbeelding: George Segal, Girl on a chair, 1970. Multiple, 91.5 bij 61 bij 30 cm. Hout en gips in zwart houten doos en rood geschilderd hout. Te zien op de tentoonstelling 'Uit het depot' (CMU 2006) en te veilen onder voorbehoud door Sotheby's op 12 maart 2006 in het Centraal Museum Utrecht. Foto/copyright: Centraal Museum Utrecht

De kunstwerken
Alle af te stoten stukken zijn afkomstig uit de collecties van het Centraal Museum en van de HKU, de voormalige kunstinstelling 'Hedendaagse Kunst-Utrecht' waarvan de collectie in 1989 werd overgebracht naar het Centraal Museum. Er zijn circa 150 schilderijen, waaronder een klein aantal werken uit de verzameling Oude Meesters, en sculpturen van onder anderen Mendes da Costa. Het grootste deel van de werken die in aanmerking komen voor de veiling betreft werken op papier waarbij veel grafiek maar ook originelen. Voor het merendeel gaat het om moderne en hedendaagse kunst waarbij werk van onder meer Joseph Beuys, A.G.A. van Rappard, Howard Hodgkin, George Segal, Markus Lupertz en Karel Dierickx. De veiling biedt de verzamelaar een unieke gelegenheid om kunst uit een museumcollectie te verwerven.
De lijst met namen van kunstenaar van wie werk wordt afgestoten is binnenkort in te zien op de website van het Centraal Museum: www.centraalmuseum.nl.

Sotheby's samenwerking met musea
Sotheby's heeft een lange historie van samenwerking met de museumwereld. Onlangs nog, in maart 2005, veilde Sotheby's een selectie schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Deze bracht een verdubbeling van verwachte richtprijs op.
In april 2002 werd voor het eerst een museumcollectie geveild in het kader van het beleid van "Ontzamelen", zoals dat is vastgesteld in de nota van Rick van der Ploeg "Cultuur als confrontatie". In de veilingzaal van Sotheby's sloeg Rik Vos, Directeur van het Instituut Collectie Nederland, met een hamerslag en onder applaus het eerst lot af van de collectie Meet - en Weeginstrumenten van de (opgeheven) Stichting NMI Museum IJkwezen te Delft. De totale opbrengst van ruim E 65.000 voor de 131 museale stukken uit het IJkwezen overtrof alle verwachtingen.
In oktober 1997 vond bij Sotheby's een symposium plaats onder de titel Museumdepots: Museumlusten of Museumlasten', dat een podium bood voor een forum over 'ontzamelen'.
In 1993 organiseerde Sotheby's een 'Museumveiling' waarvan een deel van de opbrengst ten goede kwam aan de deelnemende musea.
In september 2006 organiseert Sotheby's een Museumveiling waarin onder andere de af te stoten collectie van Museum GoudA wordt aangeboden.


Beeldmateriaal is beschikbaar en wordt u op verzoek per email toegestuurd

oor verdere inlichtingen:
Persafdeling Sotheby's Amsterdam
Diana Ridderikhoff, Frans van Heemstra
T 020 550 2205/6, diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com

Voor vragen over de tentoonstelling en het afstotingsbeleid van het Centraal Museum:
Centraal Museum, Utrecht
Catrien Schreuder
T 030 2362311 / cschreuder@centraalmuseum.nl
www.centraalmuseum.nl


---


---- --


Deel: ' Centraal Museum Utrecht laat kunst door Sotheby's veilen '


Lees ook