AkzoNobel

CEO Hans Wijers verlaat AkzoNobel; Ton Bchner is zijn opvolger

10 juni 2011

De Raad van Commissarissen van Akzo Nobel N.V. (AkzoNobel) heeft vandaag bekendgemaakt dat Chief Executive Officer Hans Wijers bij de Jaarlijkse Algemene Vergadering van 2012 de onderneming verlaat.

Hij wordt op die dag opgevolgd door Ton Bchner, afhankelijk van goedkeuring door de aandeelhouders. Ton Bchner is op dit moment President en Chief Executive Officer van de Zwitserse beursgenoteerde multinational Sulzer AG.

Hans Wijers

Hans Wijers (60 jaar) trad in oktober 2002 in dienst bij AkzoNobel als lid van de Raad van Bestuur en hij werd vervolgens in mei 2003 benoemd tot CEO. Na een succesvolle carrire op het gebied van organisatieadvies en als Minister van Economische Zaken, constateerde hij kort na zijn aantreden dat de diversiteit van AkzoNobel- het resultaat van een lange reeks fusies en overnames - verhinderde dat voor alle stakeholders langetermijnwaarde werd gecreerd.

In zijn eerste jaren als CEO verbeterde Hans de productpijplijn van het Pharma onderdeel, bracht hij focus aan in de activiteiten van Chemicals en stimuleerde hij succesvolle groei van de Coatings tak. Na deze strategische veranderingen leidde hij met succes de transformatie van de onderneming door het afstoten van de farmaceutische activiteiten en de daaropvolgende overname van de Britse onderneming ICI, waardoor effectief het huidige AkzoNobel ontstond, 's werelds grootste onderneming op het gebied van coatings en specialistische chemicalin.

De sterke focus op waardecreatie voor alle stakeholders heeft geresulteerd in verbeterde prestaties op het gebied van duurzaamheid, een meer divers en betrokken personeelsbestand en een sterke wereldwijde spreiding van de activiteiten. AkzoNobel maakte in september haar nieuwe, middellange termijn strategie bekend met de focus op versnelde duurzame groei, een omzetdoel van 220 miljard en een jaarlijkse stijging van de EBITDA.

Bij de bekendmaking van het nieuws vandaag zei Karel Vuursteen, de Voorzitter van de Raad van Commissarissen: "Hans heeft op basis van zijn leidinggevende en zakelijke kwaliteiten zeer bijzondere prestaties geleverd bij AkzoNobel. De transformatie van de onderneming van een gediversifieerd conglomeraat in 2003 naar een gefocuste, internationaal toonaangevende onderneming op het gebied van coatings, specialistische chemicalin en duurzaamheid is in hoge mate te danken aan zijn visie en gedrevenheid. Hij laat zowel operationeel als financieel een sterke onderneming achter die in staat is om verder te groeien en echte waarde te leveren aan alle stakeholders".

Ton Bchner

Ton Bchner (45 jaar) is op dit moment President en Chief Executive Officer van Sulzer, een Zwitserse beursgenoteerde onderneming. Hij bekleedt deze functie sinds 2007. Ton Bchner startte bij Sulzer in 1994 en heeft binnen de onderneming diverse operationele en leidinggevende functies bekleed, waaronder het voorzitterschap van twee divisies, Sulzer Turbomachinery Services en Sulzer Pumps. Ook was hij Chief Representative en operationeel verantwoordelijk voor diverse activiteiten van Sulzer in China.

Ton Bchner, die de Nederlandse nationaliteit bezit, heeft aantoonbare successen behaald in de strategische ontwikkeling en aanzienlijke groei van de ondernemingen die hij heeft geleid, ook onder moeilijke marktomstandigheden.

Hij startte zijn carrire in de olie- en gasindustrie. Zo werkte hij onder meer bij Allseas Engineering in Europa en meerdere jaren bij AkerKvaerner op diverse locaties in Zuid-Oost Azi.

Ton Bchner heeft een technische opleiding en studeerde Civiele Techniek aan de Technische Universiteit in Delft. Daarnaast heeft hij een MBA (Master of Business Administration) aan het IMD in Lausanne afgerond, en nam hij deel aan het Stanford Executive Program in Palo Alto in Californi, Verenigde Staten.

"We zijn zeer verheugd dat we Ton Bchner hebben kunnen aantrekken als onze nieuwe CEO. Zijn bewezen strategische ervaring met het leiden van een beursgenoteerde onderneming en zijn deskundigheid op internationaal industrieel gebied maken van hem de ideale kandidaat voor deze functie", aldus Karel Vuursteen. "Hij heeft een uitstekende staat van dienst in het leveren van sterke resultaten en hij heeft ervaring met het leiden van ondernemingen in sterk groeiende markten. Wij verheugen ons op de komst van Ton in januari en op een verdere uitbouw van de solide fundering die zijn voorganger heeft achtergelaten".


- - -

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicalin. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Deel: ' CEO Hans Wijers verlaat AkzoNobel; Ton Bchner is zijn opvolger '
Lees ook