Ingezonden persbericht


Persbericht

Chantal Janzen wint verkiezing BN'er met de gezondste lach

Nationale Poetsweek 2006 groot succes

Rotterdam, 14 november - Chantal Janzen heeft de verkiezing van de BN'er met de gezondste lach gewonnen. Samen met Jochem van Gelder, Bridget Maasland en Jeroen Post was zij in de race voor de titel 'BN'er met de gezondste lach'. Met 44% van de stemmen is Chantal tot de BN'er met de gezondste lach van 2006 gekozen. Nederlanders konden via www.nationalepoetsweek.nl stemmen op hun favoriete BN'er. De verkiezing was onderdeel van de Nationale Poetsweek, een initiatief van nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en Oral-B. Deze week wordt ondersteund door GGD Nederland, het Ivoren Kruis (de landelijke vereniging voor de preventie van mond- en tandziekten), de NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) en de NVM (Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten).

Hoe krijg je de gezondste lach? 'Ik ga twee keer per jaar naar de tandarts. Daarnaast poets ik twee tot drie keer per dag met een elektrische borstel', aldus Chantal Janzen. Het belangrijkste voor een gezonde lach vindt zij een gezonde instelling. Als favoriete lach heeft Chantal de lach van geluk. Wil jij net als Chantal een gezonde lach? Doe dan de gezonde lach test op www.nationalepoetsweek.nl en kijk hoe jij je lach nog gezonder kan krijgen. De website blijft online en ook scholen kunnen lesmateriaal blijven downloaden, zodat alle kinderen in Nederland nog beter weten wat ze moeten doen om een gezonde lach te krijgen en te behouden.

Nederlanders vinden gebit belangrijk, maar volgen poetstips niet op Onderzoek naar gebitsverzorging van Nederlanders onder consumenten en dentale professie, wijst uit dat adviezen van dentale professionals (tandartsen en mondhygiënisten) vaak niet worden opgevolgd. Volgens tandartsen en mondhygiënisten is dit een zorgelijke ontwikkeling gezien het feit dat door invoering van het nieuwe zorgstelsel, patiënten juist veel meer eigen verantwoordelijkheid zouden moeten nemen in preventief onderhoud van het eigen gebit. Veel Nederlanders zijn desondanks wel bewust van het belang van een goede mondverzorging. De lach en het gebit zijn zeer belangrijk bij de bepaling van iemands aantrekkelijkheid. De Nationale Poetsweek 2006 staat in het teken van de gezonde lach. Hiermee wordt benadrukt dat voor een gezonde lach een gezond gebit vereist is en dus een goede mondverzorging. Tijdens de poetsweek is jong en oud bewust gemaakt van hoe ze dit eenvoudig kunnen doen.

Belangrijke poetstips die Nederlanders vergeten
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders de poetstips nogal eens vergeten. Hieronder drie poetstips die onder meer belangrijk zijn voor het krijgen en behouden van een gezonde lach:


- Maximaal 7 eet- en/of drink momenten per dag. Ons gebit is in staat om maximum 7 zuuraanvallen te kunnen weerstaan. Heb je meer dan 7 eet- en/of drinkmomenten dan kan je glazuur makkelijk worden aangetast, waardoor bacteriën vrij spel krijgen en gaatjes kunnen ontstaan. 7 van de 10 Nederlanders is echter niet bekend met deze poetstip en nog geen 10% houdt hier ook daadwerkelijk rekening mee.


- Elektrisch poetsen. Dit verwijdert tot wel twee keer zoveel tandplak als een handtandenborstel. Bijna alle tandartsen en mondhygiënisten adviseren elektrisch poetsen, echter niet meer dan 4 van de 10 Nederlanders poetsen elektrisch.


- 2 keer per jaar naar de tandarts. Meer dan 6 van de 10 volwassen gaan 2 keer per jaar naar de tandarts. Van de kinderen gaat 25% niet 2 keer per jaar naar de tandarts. Dit is verontrustend omdat kinderen de halfjaarlijkse controle en advies nodig hebben om beter te leren poetsen. Jong geleerd is oud gedaan.


- 2 keer per dag 2 minuten poetsen met fluoride houdende tandpasta. Ruim 70% van de dentale professionals geeft hiervoor een advies aan zijn patiënten. Bijna 30% van de professionals doet dit dus niet terwijl dit wel de basis vormt voor een gezond gebit. Bijna 40% van de volwassenen en kinderen poetst niet 2 keer per dag 2 minuten. Gelukkig gebruikt 77% van de kinderen wel een fluoride houdende tandpasta.

Nationale Poetsweek succesvol
Het thema van de Nationale Poetsweek 2006 was 'de gezonde lach'. Afgelopen week zijn Nederlanders via diverse activiteiten geïnformeerd over het belang van een goede mondverzorging voor het krijgen en behouden van een gezonde lach. De activiteiten waren erg succesvol. Hieronder een overzicht van een aantal activiteiten:


- Basisscholen uit heel Nederland hebben deelgenomen aan poetslessen.
- Poetslesmateriaal is veelvuldig gedownload.
- Tandartsen en mondhygiënisten hebben bij al hun patiënten de poetstips onder de aandacht gebracht.
- Brede media-aandacht voor het belang van een goede mondverzorging.
- Verkiezing van de BN'er met de gezondste lach.
- Groot aantal mensen bezochten www.nationalepoetsweek.nl en deden de gezonde lach test.
- Veel aandacht voor mondverzorging in de winkels. Onder andere bij Media Markt, Kruidvat en Blokker met interessante aanbiedingen voor elektrische borstels. De acties lopen ook deze week nog.

Volgend jaar organiseren de initiatiefnemers: nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en Oral-B, samen met de partners, GGD Nederland, het Ivoren Kruis (de landelijke vereniging voor de preventie van mond- en tandziekten), de NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) en de NVM (Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten) weer een Nationale Poetsweek. Het blijft belangrijk om continu aandacht te vragen voor een goede en gezonde mondverzorging.

Deel: ' Chantal Janzen wint verkiezing BN'er met de gezondste lach '
Lees ook