Afzender: webmaster@nki.nl

Contactpersoon: K. De Groote

Chazia Mourali stelt bestralingsapparaat in werking

Datum: 6 september 2001

Amsterdam, 3 september 2001 - De afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis heeft een nieuw bestralingstoestel aangeschaft. Dit nieuwe apparaat (kosten: 5 miljoen gulden) maakt het mogelijk om een hogere dosis straling op een beperkt gebied toe te dienen. Deze zeer precieze methode verhoogt de genezingskans en spaart gezonde weefsels, met name bij patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Op 6 september a.s. om 18.00 uur opent columniste en presentatrice Chazia Mourali de nieuwe bestralingsruimte, waarvan het interieur is aangepast. Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) in Amsterdam beschikt over zes moderne bestralingstoestellen, zogenoemde 'lineaire versnellers' waarmee dagelijks ongeveer 250 patiënten worden behandeld. Bij bestraling is het streven zoveel mogelijk tumorweefsel te doden en gezond weefsel te sparen. Het NKI/AvL is voorloper op het gebied van het ontwikkelen van effectievere en sparende bestralingsbehandelingen, die veelal in combinatie met een andere therapie (operatie, medicijnen) gegeven worden. De instelling geeft onder meer cursussen in Europees verband om de nieuwe technieken over te dragen aan collega-instellingen.

Meer genezingskans en meer kwaliteit van leven
Behandeling van tumoren in het hoofd-halsgebied is complex, omdat in dit kleine gebied veel kwetsbare en belangrijke functies samenkomen (gezichtsvermogen, spraak, zenuwfuncties, speekselproductie). Met het nieuwe bestralingstoestel kunnen tumoren in dit gebied beter bestraald worden, met minder bijwerkingen. Een van de complicaties bij bestraling van hoofd-halstumoren was tot op heden de schade die de speekselklieren oplopen. Hierdoor kampen patiënten soms de rest van hun leven met een droge mond, wat onder meer gevolgen heeft voor spraak, smaak en spijsvertering. Doordat het nieuwe bestralingstoestel de straling met nog meer precisie richt, kan de dosis omhoog terwijl gezond weefsel toch minder beschadigd wordt. Hiermee verbeteren zowel de genezingskansen als de kwaliteit van leven na de behandeling.

Patiëntvriendelijk
De komst van het nieuwe toestel was aanleiding om het interieur van de bestralingsruimte te verbeteren. Het ontwerp is van architect Marius Ballieux (bureau Alberts en Van Huut). Hij paste veel natuurlijke materialen toe. De kleurige en warme afwerking van de wanden en plafonds zijn van de hand van kunstenares Hilde Koning. De combinatie van daglicht, kunstlicht, kleuren en materialen hebben de sfeer in de ruimte veraangenaamd. Aangezien columniste Chazia Mourali onlangs in haar Volkskrant-column opriep niet alleen de bestralingscapaciteit in Nederland uit te breiden, maar daarbij ook aandacht te besteden aan een vriendelijker omgeving, heeft het NKI/AvL haar gevraagd het toestel en de bestralingsruimte officieel te openen.

Uitbreiding bestralingscapaciteit
Het NKI/AvL begint dit jaar met de bouw van nog vier nieuwe bestralingsruimten. Het totaal aantal bestralingstoestellen komt dan op tien.

Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Plesmanlaan 121

1066 CX

Amsterdam

Telefoon: 020-5122850Deel: ' Chazia Mourali stelt bestralingsapparaat in werking '
Lees ook