Carros

Chevrolet en Cadillac in het nieuw

Chervolet Transsport met vierwielaandrijving

(06 september 2001)

Op de IAA 2001 van Frankfurt zullen Chevrolet en Cadillac niet minder dan drie nieuwe modellen presenteren. De belangrijkste gebeurtenissen op de stands van de twee Amerikaanse merken worden de wereldpremière van de Cadillac CTS, de presentatie van de Chevrolet TrailBlazer en de Chevrolet Trans Sport met vierwielaandrijving die in Europa debuteert.

CTS
Cadillac verschijnt in het segment van grote sedans met de sportieve en luxueuze CTS. Deze vijfzitter met achterwielaandrijving is op een volkomen nieuw platform gebouwd. Met zijn dynamische vormgeving met scherpe lijnen en de typische stijlkenmerken, zoals de klassieke grille en de verticale koplampen en achterlichten, behoort de CTS onmiskenbaar tot de Cadillac-familie. Hij wordt naar keuze geleverd met een 2,6 liter V6-motor of een V6 met een cilinderinhoud van 3,2 liter. De vermogens liggen op respectievelijk 130 kWh 74 pk en 164 kW/220 pk. De CTS-koper kan een handgeschakelde of een automatische versnellingsbak kiezen. De auto is vanaf de lente van 2002 leverbaar.

Trail Blazer
De TrailBlazer zet de lange Chevrolet-traditie voort van technisch vooruitstrevende en comfortabele terreinvoertuigen. Zijn belangrijkste eigenschappen zijn de grote torsiestijfheid van chassis en koetswerk en een nagelnieuwe 4,2-liter Vortec zescilinder-in-lijnmotor met variabele kleptiming. Met een vermogen van 201 kW/273 pk en een maximumkoppel van 373 Nm bij 3.500 t/min behoort de Trail Blazer tot de krachtigste SUV's op de markt. De voorwielen zijn onafhankelijk opgehangen middels twee dubbele A-armen, de starre achteras wordt nauwkeurig in toom gehouden door vier trekkende armen, een Panhard-stang en schroefveren. Wanneer maximale trekkracht vereist is, kan de Autotrac-vierwielaandrijving tijdens het rijden met een druk op een knop, 'Shift-on-the-fly', worden ingeschakeld. Een eenvoudiger te bedienen systeem is nauwelijks denkbaar.

Trans Sport
Minstens zo belangrijk is de toevoeging aan het Trans Sport programma van een versie met vierwielaandrijving, door Chevrolet Versatrak genoemd. Dit systeem past zich automatisch aan de rijomstandigheden aan. Op een asfaltwegdek met veel tractie beschikt de Trans Sport over alleen voorwielaandrijving. Zodra het systeem merkt dat één van de voorwielen slipt, wordt de achterwielaandrijving automatisch ingeschakeld zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen.

Vierwielaandrijving is een ideale toevoeging aan de lijst met passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen op de Trans Sport. Zeker met de periode van regen1 vallend blad en gladheid in het verschiet hoeft het voordeel van Versatrak geen betoog. Het systeem biedt onder deze vaak moeilijke omstandigheden optimale veiligheid. Voor bestuurder en passagiers.

Standaard biedt de Trans Sport ruimte aan zeven personen die allen in ultieme mate kunnen genieten van ruimte en veelzijdigheid. Bij verwijdering van alle stoelen ontstaat een geweldige laadruimte van 4.414 liter. Mocht alle ontstane ruimte nodig zijn voor transport van omvangrijke lading, dan kan de bestuurder terugvallen op het tegen meerprijs leverbare 'parking pilot' systeem dat de bestuurder eigenlijk een paar 'extra ogen' in de achterbumper biedt. Het helpt de chauffeur aanrijdingen achter de auto te voorkom en.

Mocht alle ruimte niet voor bagage benodigd zijn, maar voor vervoer van personen, dan biedt de Trans Sport eveneens uitkomst. Standaard heeft hij voldoende ruimte voor zeven personen. Dat die personen - of de bagage - comfortabel en snel vervoerd kunnen worden, moge duidelijk zijn. In de neus huist een 3,4 liter V6 met 138 kW/188 pk en een viertrapsautomaat. Techniek die in combinatie met vierwielaandrijving ultiem reiscomfort oplevert.

Mocht de verveling bij de passagiers toeslaan dan is optioneel het 'Trans Sport Vision' beschikbaar. Een multimedia entertainment center voor de achterpassagiers, inclusief een AV input voor video games, computers of camcorders.

Overig nieuws
Ander hoogtepunt op de stand van Chevrolet is de Corvette C5-R, die op de '24 Uren van
Le Mans 2001' de overwinning behaalde in de GTS-klasse. Verder wordt in Frankfurt ook de Cadillac Viz6n concept auto gepresenteerd, een samensmelting van een Sport Utility Vehicle en een break. Deze auto, die begin dit jaar in Detroit debuteerde, heeft een 305 pk Northstar V8-motor met een cilinderinhoud van 4,6 liter.

Deel: ' Chevrolet en Cadillac presenteren drie nieuwe modellen '
Lees ook