Chileense avond met concert en tentoonstelling in Dordrechts Museum

PERSBERICHT | DORDRECHTS MUSEUM

Uniek concert & pop-up tentoonstelling

Regionaal Archief Dordrecht legt verleden Dordtse Chileense gezinnen vast

Beleef op zaterdag 17 september een indringende voorstelling over de Chileense zanger Victor Jara en bekijk de pop-up tentoonstelling over Chileense gezinnen, die veertig jaar geleden – tijdens de dictatuur van Pinochet – naar Dordrecht vluchtten. Voor deze bijzondere avond sloegen Regionaal Archief Dordrecht en de kinderen van de gevluchte Chilenen de handen ineen.

Regionaal Archief Dordrecht wil – samen met de bewoners van Dordrecht en de regio – vorm geven aan het geheugen van de samenleving. Zo ook van zes Chileense gezinnen die veertig jaar geleden naar Nederland vluchtten. In Dordrecht werden zij met open armen ontvangen en startten zij een nieuw leven, ver van huis. De gezinnen zijn hierover geïnterviewd door het Archief.

Een speciale eenmalige pop-up tentoonstelling laat zien hoe zij werden opgevangen en hoe de Dordtenaren, onder leiding van Wim Spek, hier een belangrijke rol in speelden. Daarnaast is er aandacht voor de oprichting van de solidariteitsgroep Chili en hoe het deze gezinnen later in Dordrecht is vergaan. De tentoonstelling is alleen op 17 september te bekijken. De interviews krijgen hierna een plek op de website van Regionaal Archief Dordrecht.

Over Victor Jara

Met zijn liederen speelde Victor Jara een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging van ‘Nueva Cancion Chilena’ (het nieuwe Chileense lied). Jara werd eind jaren ’60 één van de culturele boegbeelden van de Unidad Popular. Een verzameling van linkse partijen onder leiding van Salvador Allende. Tegen ieders verwachting in won Allende in 1970 de democratische presidentsverkiezingen. Maar drie jaar later, op 11 september 1973, pleegde generaal Pinochet een bloedige staatsgreep. Víctor Jara werd samen met velen gearresteerd, gemarteld en vermoord. Zeventien jaar lang ging Chili gebukt onder de militaire dictatuur. Maar Jara’s liederen bleven klinken, al was het lange tijd alleen ondergronds.

Voorstelling Het lied zingt voort

Adrie Huissoon en Natalia Rogalski (ex-zangeres van Flairck) raakten gefascineerd door de muziek en het leven van Víctor Jara. Zij maakten er een bijzondere voorstelling over die zij samen met muzikant Marcos Santos spelen. Het dagelijkse leven, de pijn en de hoop komen tot leven en zijn voor iedereen voelbaar. Huissoon: “De pure overtuiging dat je met idealisme, muziek, hard werken en plezier een betere wereld kunt maken komt vandaag de dag wellicht over als een anachronisme. Toch is het mijn vaste overtuiging geworden dat muziek een sleutelrol kan spelen in grote maatschappelijke veranderingen.”

Praktisch

De prachtige, indringende voorstelling ‘Víctor Jara, het lied zingt voort’ en de pop-up tentoonstelling zijn zaterdag 17 september, 19.00 uur te zien in het auditorium van het Dordrechts Museum.

Tickets à 15 euro zijn te bestellen via https://dordrechtsmuseum.globalticket.nl/nl/event/1547

Deel: ' Chileense avond met concert en tentoonstelling in Dordrechts Museum '
Lees ook