Instituto Chileno-Holandés de Cultura
Nederlands-Chileens Cultureel Instituut

Persbericht
Juni 2001

Het Chili Festival 2001
Een muziek- en dansspektakel waarin traditie en moderniteit elkaar ontmoeten!

Folkloristisch Ballet van Chili (BAFOCHI) en Los Jaivas!

Presentatie: Winanda van Vliet

Zaterdag 22 september 2001 in het Theater Zuidplein, Rotterdam Zuid
Aanvang: 18.00 uur. Entree: fl. 35,-

Reserveringen: Theater Zuidplein, telefoon 010 ­ 48 16 500

Rotterdam beleeft dit jaar bijzondere culturele programma¹s. Het Chili Festival 2001 is zo n programma. Voor het eerst is het gelukt om op één avond de meest gerenommeerde internationale ensembles uit Chili van dit moment te presenteren: het Folkloristisch Ballet van Chili (BAFOCHI) en Los Jaivas. Een ontmoeting tussen traditie en moderniteit. Aan de ene kant de meest traditionele folkloristische muziek en dans uit Chili, gepresenteerd door de klassiek geschoolde dansers van BAFOCHI, aan de andere kant de cross-overs van Los Jaivas, Chileense rockeros die ook vanuit traditionele muziek en het bespelen van traditionele muziekinstrumenten een oersterk repertoire hebben opgebouwd van eigentijdse muziek.

Het Folkloristisch Ballet van Chili werd in mei 1987 in Santiago opgericht. Het ensemble heeft tot nu toe ruim 2.800 optredens verzorgd, van Japan tot Verenigde Staten, Europa en Rusland. BAFOCHI bestaat uit 20 dansers en 7 muzikanten. Naast het optredende ensemble heeft BAFOCHI een eigen dansschool met meer dan 250 leerlingen. Het optreden van BAFOCHI is een wandeling door de historische en culturele ontwikkeling van Chili, vanuit het pre-Columbiaans verleden, de Spaanse overheersing tot de confrontatie van culturen en de sociale en maatschappelijke strijd zoals Pablo Neruda dat heeft bezongen in zijn poëzie.

Los Jaivas werd in 1963 opgericht in Santiago, Chili. Sinds 1977 is dit ensemble in Parijs gevestigd. Ontstaan in de turbulente periode van de jaren 60, tijdperk van politieke, sociale en culturele revolutie in het Latijns Amerikaanse continent, heeft Los Jaivas zich altijd geïdentificeerd met een avant-gardistische benadering van de muzikale tradities. Gevoelig voor de invloed van de moderne muziek van de wereld heeft Los Jaivas altijd gekozen voor een duidelijk engagement. In hun arrangementen is de waardering voor de muziek en instrumenten van de oorspronkelijk bewoners aanwezig, hun liefde voor de rock en de noodzaak om aan een eigen Latijns Amerikaanse moderne muziek gestalte te geven. Ook bij Los Jaivas is de poëzie van Pablo Neruda aanwezig, vooral in hun meest bekende compositie Las Alturas de Macchu-Picchu.

Het Chili Festival 2001 wordt gepresenteerd door de zangeres Winanda van Vliet, die zich sinds de jaren R70 de Latijns-Amerikaanse muziek met hart en ziel eigen heeft gemaakt, in het bijzonder de muziek van Chileense auteurs.

Het Chili Festival 2001 is een activiteit van het Nederlands - Chileens Cultureel Instituut (NCI), met de medewerking van de Ambassade van Chili in Den Haag, Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, Theater Zuidplein, Stichting Dunya en diverse sponsors.

Voor meer informatie en foto materiaal:
Juan Heinsohn Huala, 010 - 233 09 10,
e-mail: juan@dunya.nl of 06 - 24 93 29 90

Deel: ' Chili Festival 2001 in Rotterdam '
Lees ook