Ingezonden persbericht


Instituto Chileno Holandés de Cultura

Nederlands Chileens Cultureel Instituut


Augustus 2001

Het Chili Festival 2001!

Folkloristisch Ballet van Chili (BAFOCHI) en Isabel Parra, Tita Parra & Antar Parra!

Presentatie: Winanda van Vliet

Zaterdag 22 september 2001 in het Zuidplein Theater, Rotterdam Zuid.

Aanvang: 18.00 uur. Entree: fl. 35,-

Reserveringen: Zuidplein Theater, tel. 010 48 16 500

Rotterdam beleeft dit jaar, in het kader van Rotterdam Cultureel Hoofdstad van Europa, bijzondere culturele programma s. Het Chili Festival 2001 is zo n programma. De Chileense gemeenschap in Rotterdam, dat sinds 1973 haar cultuur presenteert, doet dit jaar ook mee met de presentatie van Het Chili Festival 2001. Voor het eerst is het gelukt om het Folkloristisch Ballet van Chili (BAFOCHI) en Isabel, Tita & Antar Parra op één avond te presenteren. Isabel Parra, Tita Parra & Antar Parra zijn lid van een van de invloedrijkste families van artiesten, muzikanten en dichters in de Chileense cultuur van de laatste 30 jaar.

Isabel Parra is een van de belangrijkste zangeressen van de Chileense populaire muziek van dit moment. Als dochter van Violeta Parra is Isabel haar muzikale carrière zeer jong begonnen. Al op haar 13de jaar nam zij haar eerste album op begeleid op de gitaar door Violeta, maar het is in het begin van de jaren 60 als haar carrière in Parijs, samen met haar broer Angel definitief vorm krijgt. In 1964 richt ze in Santiago samen met Angel La Peña de Los Parra op, een cultureel centrum van groot betekenis in het culturele leven van de Chili van toen. In het werk van Isabel Parra is de werkelijkheid van Latijns-Amerika, en de problematiek van de culturele identiteit van het continent, duidelijk aanwezig. Er zijn tot nu toe 11 albums uitgebracht met haar werk. De laatste jaren is Isabel nadrukkelijk bezig om het werk van Violeta Parra, haar muziek, poëzie en kunst bekend te maken.

Op het Chili Festival wordt Isabel Parra begeleid door haar dochter Tita en haar kleinzoon Antar, drie generaties Parra op een Rotterdams podium.

De carrière van Tita is begonnen zoals dat van haar moeder. Van klein af heeft ze mee gedaan aan presentaties van Violeta en Isabel. Ze werkt nu samen met haar zoon Antar en andere jonge muzikanten aan een nieuwe CD dat binnenkort gepresenteerd zal worden.

Antar Parra is een van jongste muziekanten in de familie. Hij studeert gitaar sinds zijn 13de. Zijn eerste optreden is te danken aan zijn oom Angel. Hij werd uitgenodigd in 1997 door Angel om deel te nemen aan de hommage aan Violeta in Santiago.

Het Folkloristisch Ballet van Chili werd in mei 1987 in Santiago opgericht. Het ensemble heeft tot nu toe ruim 2.800 optredens verzorgd, van Japan tot de Verenigde Staten, Europa en Rusland. BAFOCHI bestaat uit 20 dansers en 7 muzikanten. Naast het optredende ensemble heeft BAFOCHI een eigen dansschool met meer dan 250 leerlingen. Het optreden van BAFOCHI is een wandeling door de historische en culturele ontwikkeling van Chili, vanuit het pre-Columbiaans verleden, de Spaanse overheersing tot de confrontatie van culturen en de sociale en maatschappelijke strijd, zoals Pablo Neruda dat heeft bezongen in zijn poëzie.

Het Chili Festival 2001 wordt gepresenteerd door de zangeres Winanda van Vliet, die zich sinds de jaren 70 de Latijns-Amerikaanse muziek met hart en ziel eigen heeft gemaakt, in het bijzonder de muziek van Chileense auteurs.

Het Chili Festival 2001 is een activiteit van de Nederlands Chili Instituut (NCI), met de medewerking van de Ambassade van Chili in Den Haag, Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, Theater Zuidplein, Stichting Dunya en diverse sponsors.

Voor meer informatie en foto materiaal:

Juan Heinsohn Huala, 010 233 09 10, of 06 24 93 29 90

e-mail: juan@dunya.nl

Deel: ' Chili Festival 2001 in Zuidplein Theater, Rotterdam '
Lees ook