Chilipeperijs, het heetste ijsje van Nederland


EPE, 20140621 -- De IJsacademie in Epe presenteert vanaf vandaag chilipeperijs. Speciaal in het kader van het WK 2014 in Brazilië en in het bijzonder de wedstrijd tegen Chili komende maandag, heeft de IJsacademie in haar onderzoekslaboratorium deze heerlijke ijscreatie bedacht. Mocht het Nederlandse elftal het maandag af laten weten dan kan de voetbalfan zich troosten met dit culinaire hoogstandje.

[Foto Klaasjan Haar: Chilipeperijs van de IJsacademie] IJs om te huilen: Wie durft?

Het chilipeperijs is gemaakt van chilipepers, suikerwater, limoen, citroen en wat koriander. In elke ijscoupe zitten minstens twee chilipepers verwerkt, wat het als een sensatie in de mond zal doen voelen. De eigenaar van de IJsacademie, Klaasjan Haar, laat altijd eerst zijn kinderen (hij heeft er vier) eventjes proeven als hij weer een nieuwe ijssoort heeft bedacht. Meestal zijn de kinderen razend enthousiast, maar bij het proeven van deze coupe begon de jongste te huilen.

Vloeibare stikstof

Het belangrijkste bij ijs is de stuctuur. Doordat de vloeibare stikstof zo koud is (-196 graden), ontstaan er geen ijskristallen in het ijs. Door de snelheid van het invriezen hebben de watermoleculen geen tijd om samen te klitten. Bovendien gaan er geen vitamines, voedings- en smaakstoffen verloren. Het resultaat is een unieke ijsstructuur.

Natuurlijke producten

Het ijs van de IJsacademie wordt bereid met natuurlijke producten; verse room en volle melk voor topkwaliteit vanille-ijs. En een heerlijke sorbetbasis voor het verse fruit; van kersen of aardbeien en rabarber tot rode bessen en peer. Het assortiment verschuift met de seizoenen; duurzaam en (het liefst) biologisch. Omdat het ijs ter plekke wordt geconsumeerd zijn er geen stabilisatoren en conserveringsmiddelen nodig. Natuurlijke producten met enkel vers fruit als toevoeging. Uniek in Nederland; iedere ijssalon of ijsfabriek in Nederland gebruikt stabilisatoren/conserveringsmiddelen, omdat het ijs vaak langer dan een dag in de ijsvitrine/supermarkt moet liggen. Het ijs van de IJsacademie wordt meteen ter plekke geconsumeerd en is derhalve vrij van additieven.

Oranje slagroom

De ijscoupe bestaat niet enkel uit chilipeperijs, maar om het geheel af te maken is een toef oranje slagroom gebruikt. Om de slagroom oranje te krijgen heeft de IJsacademie chilipoeder toegevoegd.


Deel: ' Chilipeperijs voor wanneer Nederland het tegen Chili niet redt '
Lees ook