Ministerie van Defensie


Persbericht

Chinook-helikopters keren terug uit Kosovo

DV/PB102/99; Den Haag, 29 september 1999

De drie Chinook CH-47D transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht die de afgelopen maanden zijn ingezet in Macedonië en Albanië, keren morgen (donderdag 30 september) terug naar Nederland. De helikopters worden door een Antonov 124-transportvliegtuig (met ruimte voor twee helikopters) en een Antonov 22 (laadruimte voor één helikopter) overgebracht van Tirana in Albanië naar de vliegbasis Soesterberg.

De helikopters verbleven op de Balkan sedert begin dit jaar en zijn veelvuldig ingezet voor het vervoer van Kosovaarse vluchtelingen en hulpgoederen. In totaal zijn ruim 700 missies uitgevoerd waarbij enkele honderden vluchtelingen en 545 ton aan hulpgoederen door de lucht is vervoerd.

De terugkeer is noodzakelijk omdat wereldwijd alle Chinook-helikopters dienen te worden gecontroleerd, na de ontdekking van haarscheurtjes in de tandwielen van de transmissies bij een aantal van deze transporthelikopters. In afwachting van de inspectie geldt een vliegverbod. Het ging bij de geconstateerde defecten overigens niet om Nederlandse helikopters.

Omdat het aantal vluchtopdrachten voor de middelzware transporthelikopters ten behoeve van KFOR ("Kosovo-Force") sterk was afgenomen, blijven de helikopters na de inspectie in Nederland. De Chinooks blijven echter op afroep beschikbaar voor inzet ten behoeve van deze missie.

De Nederlandse helikopterondersteuning van de KFOR in Kosovo wordt op dit moment uitgevoerd door lichte transporthelikopters van het type Bolköw BO-105CB. De toestellen en het bijbehorende detachement van 115 militairen zijn afkomstig van het 299-Squadron van de vliegbasis Gilze- Rijen. De eenheid verblijft nu nog op de basis Farke in Albanië en zal vanaf 6 oktober worden overgebracht naar Toplicane in Kosovo.

De controle van de transmissies van de eerste in Nederland gestationeerde Chinook-helikopters heeft inmiddels plaatsgevonden. Naar verwachting kunnen op korte termijn de operationele oefenvluchten ten behoeve van onder meer de Luchtmobiele Brigade worden hervat.

Deel: ' Chinook-helikopters keren terug uit Kosovo '
Lees ook